назад

Кому призначається субсидія?

15.09.2016 - subsidiaВажливо знати, що субсидія є безповоротною, тому її отримання не пов’язане і не тягне за собою позбавлення права власності на житло. Хто має право на субсидію і кому вона не призначається – роз`яснює директор Житомирського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулик.

Субсидії призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848 з наступними змінами та доповненнями.

Субсидія призначається лише одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. В окремих випадках субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється до закінчення опалювального (неопалювального) періоду за умови, що у житловому приміщенні зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

Коли у житлових приміщеннях зареєстровані неповнолітні діти, які залишились без батьківської опіки (піклування), субсидія призначається за заявою опікуна і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує опікун на підопічних дітей.

При цьому субсидія не призначається, якщо неповнолітні діти (крім студентів денної форми навчання, які зареєстровані та проживають у гуртожитках), маючи батьків, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) самі.

Дитячим будинкам сімейного типу (з моменту їх створення) та прийомним сім’ям, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), у яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, субсидія розраховується виходячи з кількості дітей, які фактично проживають у житловому приміщенні, з урахуванням дітей, які не зареєстровані в ньому.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб та осіб, які фактично проживають там, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу. У випадках, коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні менша, ніж кількість зареєстрованих у ньому осіб, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житлі осіб, які фактично у ньому проживають.

При цьому враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці. У разі відсутності таких документів, рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Субсидія не призначається у випадках, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.