назад

Конференція (виїзна ) на тему «БВПД – державна гарантія справедливості. Луцький місцевий центр з надання БВПД – державна установа «нового зразку»

07 липня2015 року у смт. Рокині Луцького району у музеї під відкритим небом «Скансен» відбулась виїзна конференція, що охоплювала питання надання безоплатної вторинної правової допомоги населенню.

Порядок денний Конференції:

  • Інформування громадян про відкриття Луцького місцевого центру з надання БВПД;

  • Детальне роз’яснення про діяльність центру та специфіку його роботи;

  • Обговорення порядку звернення громадян до Луцького місцевого центру з надання БВПД.

 

На захід завітали представники органів місцевого самоврядування, місцевих підприємств та організацій, представники духівництва, адвокат, а також місцева громада. Зокрема, начальник юридичного сектору Луцької районної державної адміністрації – Степасюк Д.О., представник директора Державного підприємства «Волинське обласне сільськогосподарське виробниче підприємство по племінній справі у тваринництві» – Шуха В.І., керівник Луцької районної громадської організації «Захист дітей війни» – Вороняк Г.С., Настоятель парафії Свято-Петропавлівського храму – протоієрей Ярослав Максимук, адвокат Єлов В.А.

 

Розпочала конференцію начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Чуріна Яна та повідомила про те, що відкритий у Луцьку центр знаходиться за адресою вул. Словацького, 7. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише міста, а й Луцького, Ківерцівського, Рожищенського районів області, які обслуговує цей місцевий центр. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Виступив із промовою також адвокат Єлов Володимир Андрійович, який розповів про практичні аспекти надання безоплатної правової допомоги адвокатами та можливості для її реалізації. Розповів яким чином центром забезпечується участь адвоката та з якими проблемами найчастіше адвокати стикаються у роботі. Крім того, Володимир Андрійович провів попереднє консультування населення із проблемних питань.

Підсумувала усе вищесказане директор Луцького місцевого центру з надання БВПД Олена Черьомуха, яка розповіла, що місцеві центри забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

По завершенню офіційної частини відбулось спілкування із громадою та частування українськими стравами.