назад

Консультація фахівців місцевого центру щодо оподаткування спадщини та дарунків, отриманих з 1 січня 2017 року

19021520 1394180827294168 1547664376 n

«Мобільний соціальний офіс» у складі представників Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяни Точинської, Петра Гуменюка та  Ірини Бурченюк і заступника голови Кременецької районної ради Михайла Месніковича продовжує свою роботу, спрямовану на забезпечення доступу соціально-незахищених жителів району до безоплатної правової допомоги .

Так,  фахівці «мобільного соціального офісу» провели консультування громадян у приміщенні Лосятинської сільської ради Кременецького району. За отриманням правової допомоги до них звернулося 6 осіб. Питання, які цікавили мешканців району, стосувалися земельного, спадкового та трудового права, зокрема порядку розірвання договору оренди земельної ділянки (паю). А з набранням чинності Закону України від 23.02.2017 №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» питання оподаткування спадщини та дарунків, отриманих у 2017 році, найбільш поширене серед клієнтів місцевого центру.

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН!

Зазначений закон спрощує процедуру оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, які з 1 січня 2017 року мають право на спадкування. Зокрема, встановлено, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення.

Згідно зі статтею 1262 Цивільного кодексу України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. Закон №1910-VIII доповнює другу чергу спадкоємців за законом, визначену Цивільним кодексом України, такими членами сім’ї спадкодавця, як онуками, яким також визначено нульову ставку податку на доходи.

Такі ж зміни внесли і до порядку оподаткування подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. «Тобто подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою». – повідомили фахівці місцевого центру.

Водночас, цей закон встановлює, що у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Відтак, якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом та п. 174.8 ст. 174 Податкового кодексу України.

Відвідувачам консультаційного пункту роз’яснили, що відповідно до п. 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону №1910 нульова ставка податку на доходи фізичних осіб застосовується до доходів, отриманих платником податків у вигляді спадщини/дарунка починаючи з 1 січня 2017 року.

Нагадуємо, що до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc.

Бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

Збаразьке бюро правової допомоги —  м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19;

Зборівське бюро правової допомоги —  м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47;

Лановецьке бюро правової допомоги —  м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а;

Шумське бюро правової допомоги —  м. Шумськ, вул. Шевченка, 3.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер: 0-800-213-103.