назад

Консультація Подільського місцевого центру «Оформлення прав власності на спадкове майно»

spadkove majnoОформлення прав власності на спадкове майно – це процедура, яка потребує фінансових витрат, які залежать від кількості видів майна, яке успадковується.

Читати консультацію Подільського місцевого центру з надання БВПД «Що необхідно робити для прийняття спадщини, куди потрібно звертатися і які подальші кроки для оформлення спадщини?»

Оплата за видачу свідоцтва про право на спадщину державними і приватними нотаріусами може відрізнятися, проте є однакові платежі, що справляються як державними, так і приватними нотаріусами, оскільки їх розмір встановлено законодавством. Звісно, все залежить від справи, однак людині доведеться розраховувати на таке:

Витрати на підготовку необхідних для одержання спадщини документів:

1. Витрати на проведення перевірок за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Спадкового реєстру, Реєстру обтяжень тощо (розмір встановлюється Мін’юстом та ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно). Кількість перевірок залежить від конкретної спадкової справи.

Нотаріуси при видачі свідоцтва про право на спадщину обов’язково використовують відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них, за надання інформації з яких справляється відповідна плата.

Так, при заведенні спадкової справи та при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

За проведення перевірки інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту і спадкового договору або заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею витягу або інформаційної довідки справляється плата у розмірі 51 грн.

За надання інформації нотаріусам (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва) шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно справляється адміністративний збір у розмірі 0,04 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (абзац четвертий частини шостої ст. 34 Закону № 1952) – станом на 01.07.2018 ця сума дорівнює 74 грн.

За надання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку справляється адміністративний збір, що становить 0,05 розміру мінімальної заробітної плати (частина третя ст. 38 Закону № 3613) – на 01.07.2018 — 186 грн.

2. Плата за видачу свідоцтв про право на спадщину

Слід зауважити, що видача свідоцтва про право на спадщину, а також усі інші нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та в день подання всіх необхідних документів (частина перша ст. 42 Закону про нотаріат).

Тексти свідоцтв про право на спадщину викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів (ст. 34 Закону про нотаріат), вартість такого бланка становить 10-15 грн.

За видачу свідоцтва про право на спадщину встановлено ставку державного мита у розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 грн.

3. Витрати за реєстрацію свідоцтва в Спадковому реєстрі

За формування у Спадковому реєстрі одного реєстраційного запису про видачу свідоцтва про право на спадщину або його дубліката з видачею про це відповідного витягу справляється плата у розмірі 51 грн.

4. Адміністративний збір за реєстрацію права власності на успадковане майно в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (встановлений ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно).

За держреєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (частина четверта ст. 34 Закону № 1952) (на 01.07.2018 р. — 184 грн).

5. Податок з доходів фізичних осіб

Майно, отримане у спадок, держава вважає доходом, тому після отримання свідоцтва про право на спадщину окремим громадянам доведеться платити податок.

У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оцінка майна не потрібна. В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини, визначена згідно із законом.

Ставки податку з спадщини складають:

За нульовою ставкою, тобто звільнені від податків та зборів при отриманні спадщини спадкоємці першого і другого ступеня споріднення — батьки, батьки чоловіка або дружини, чоловік або дружина, діти, діти чоловіка або дружини, а також усиновлені діти, рідні брати та сестри, дідусі/бабусі з обох сторін, онуки.

5% – від вартості успадкованого майна та 1,5% військовий збір сплачують спадкоємці 3-5 ступенів споріднення.

18% – від вартості успадкованого майна та 1,5% військовий збір – іноземці, навіть якщо вони відносяться до 1-2 ступенів споріднення.              

На противагу державним нотаріусам приватні нотаріуси є самозайнятими особами, які за власний рахунок здійснюють матеріально-технічне забезпечення своєї діяльності, тому оплата за вчинення ними нотаріальних дій значно відрізняється.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194 а.

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Контакти бюро правової допомоги, які є відокремленими відділами Подільського місцевого центру:

Ананьївське бюро правової допомоги: м. Ананьїв, вул. Незалежності, 20, каб.6. Тел.: (04863) 2-22-26

Балтське бюро правової допомоги: м. Балта, вул. 30 років Перемоги, 24. Тел.: (04866) 2-20-02

Кодимське бюро правової допомоги: м. Кодима, вул Соборна, 88, каб.13. Тел.: (04867) 2-15-12

Любашівське бюро правової допомоги: смт Любашівка, вул. Софіївська, 47, каб.1, 2. Тел.: (04864) 2-22-02

Миколаївське бюро правової допомоги: смт Миколаївка, вул. Незалежності, 71а, каб. 21. Тел.: (04857) 2-20-00

Окнянське бюро правової допомоги: смт Окни, вул. Комарова, 2, каб. 15. Тел.: (04861) 2-20-20

Савранське бюро правової допомоги: смт Саврань, вул. Соборна, 9, каб.15. Тел.: (04865) 3-31-03

Ширяївське бюро правової допомоги: смт Ширяєве, вул. Соборна, 158. Тел.: (04858) 2-22-22

———

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103