назад

Консультація працівників Подільського місцевого центру з надання БВПД щодо отримання спадщини

spadshhinaНа жаль, дуже часто відбувається так, що після втрати рідних або близьких, у спадкоємців виникають проблеми з отриманням спадщини. Головною причиною виникнення таких проблем є юридична необізнаність громадян з питань процедури спадкування, і як наслідок, пропуск термінів подання заяви на прийняття спадщини, що може викликати негативні наслідки, в тому числі повну втрату права на прийняття спадщини. Відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно (особливо це стосується жителів сільських населених пунктів) теж є перешкодою для оформлення спадщини.

То ж що необхідно робити для прийняття спадщини, куди потрібно звертатися і які подальші кроки для оформлення спадщини?

Для прийняття спадщини спадкоємцем (незалежно чи за законом, чи за заповітом) визначено строк — 6 місяців з дня смерті спадкодавця.

У вказаний строк потрібно подати заяву нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Тобто, для того, щоб вступити у спадщину, Ви можете звернутися до будь-якого нотаріуса (державного, приватного) в тому населеному пункті, де був зареєстрований(-а) померлий(-а) або ж там, де знаходиться його (її) майно. Якщо інший спадкоємець встиг подати заяву до Вас, то заяву потрібно подати до того нотаріуса, куди було подано першу заяву (у разі, якщо така інформація Вам стала відома).

Хто має право на спадок? Коли здійснюється спадкування за заповітом, а коли за законом?

Законодавством України (ст.1217 ЦК) передбачено два види спадкування: за заповітом та за законом.

Заповіт – це особисте розпорядження заповідача на випадок своєї смерті. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одного або декілька осіб, незалежно від сімейних, родинних відносин. Заповіт обов’язково підлягає посвідченню нотаріусом і один екземпляр залишається в нотаріальній справі.

При наявності заповіту право на спадкування мають особи, які зазначені в заповіті. Якщо заповіту немає, або він визнаний недійсним, оформлюється спадщина за законом – право на спадкування в рівних частках одержують спадкоємці 1-ї черги – це діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Якщо спадкоємців 1-ї черги немає, вступають у спадок спадкоємці наступних черг. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги.

У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, баба та дід з обох сторін.

У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядьки та тітки спадкодавця.

У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно. Також у п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

Також потрібно зазначити, що за рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця, або від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Як розподіляється майно між спадкоємцями? Що таке обов’язкова частка у спадщині.

Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними, якщо спадкодавець не визначив частки кожного у заповіті.

Водночас, незалежно від змісту заповіту, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна(ий) вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Це є обов’язкова частка.

Звертаємо увагу, що спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Які документи необхідно надати спадкоємцям для початку оформлення спадщини?

Звертаючись до нотаріуса, Ви повинні надати наступні документи:

  • Свідоцтво про смерть спадкодавця.
  • Паспорт та ідентифікаційний номер спадкоємця.
  • Довідку про останнє місце проживання та реєстрації померлого.
  • Заповіт (у разі наявності).
  • Довідка про склад сім’ї.
  • Документи, що підтверджують родинні стосунки з померлим.
  • Правовстановлюючі документи на майно померлого.

Чи можна продовжити строк прийняття спадщини в разі його пропущення?

Якщо спадкоємець протягом шести місяців від дня смерті спадкодавця не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її і тому не може в подальшому оформити спадкове майно.

Проблему пропуску строку для прийняття спадщини можна вирішити двома шляхами.        

Перший – Ви звертаєтесь до нотаріуса, де спадкоємці, які прийняли спадщину, не заперечують проти Вашого вступу в спадщину і дають на це письмову згоду, тоді Ви подаєте заяву про прийняття спадщини.

Другий: якщо інші спадкоємці проти Вашого прийняття спадщини, або їх немає, то нотаріус відмовляє Вам в оформленні спадщини. У такому випадку строк прийняття спадщини доведеться продовжувати в судовому порядку. Суд може продовжити строки прийняття спадщини, якщо вони були пропущені з поважних причин – через тривалу хворобу, що обмежує можливість пересування; довгострокове відрядження; службу в Збройних Силах, знаходження в місцях позбавлення волі і інші.

Чи можливо оформити спадщину, якщо немає правовстановлюючих документів?

За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючого документа, який би підтверджував право власності спадкодавця на майно (житловий будинок з господарськими будівлями, земельну ділянку, пай) то нотаріус чи уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування виносить постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину. Визнати право власності на спадкове майно можливо лише у судовому порядку.

Після отримання судового рішення спадкоємець повинен звернутись до державного реєстратора, який на підставі вказаного рішення у порядку та строки передбачені Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснить реєстрацію права власності та надасть витяг із реєстру, що і є підтвердженням права власності.

Яка вартість оформлення спадщини?

Нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом або законом перевіряє факт смерті спадкодавця, наявність заповіту, час і місце відкриття спадщини, склад спадкового майна. Ціна оформлення спадщини у різних нотаріусів може різнитися. Уточнити орієнтовну вартість можливо ще на першій консультації у нотаріуса.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.