назад

Консультація юриста: безоплатність та доступність загальної середньої освіти

19 жовтня в ефірі Українського радіо. Херсон лунав черговий випуск авторської програми заступниці директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олени Іпатенко «Право знати», яким розпочато цикл рубрик про права та обов’язки учасників освітнього процесу.
Суботній ефір передачі Олена Іпатенко присвятила темі «Безоплатність та доступність загальної середньої освіти» та надала вичерпну відповідь (з посиланням на нормативні акти) на питання, чому батьків не мають права 
змушувати до  благодійних внесків і поборів у навчальних закладах?
Відповідь ви дізнаєтеся, прослухавши або завантажив передачу або перейшовши далі по тексту.

Частиною 1 статті 53 Конституції України визначено, що кожен має право на освіту.

Водночас, частина 3 вказаної статті визначає, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Рішенням Конституційного Суду України від 04.03.2004 №5-рп/2004 у справі про доступність і безоплатність освіти, положення частини третьої статті 53  Конституції  України необхідно розуміти так:

  • доступність освіти  як  конституційна  гарантія  реалізації права  на  освіту  на  принципах  рівності,  визначених статтею 24 Конституції України,  означає,  що нікому  не  може бути  відмовлено  у  праві  на  освіту,  і держава  має  створити можливості для реалізації цього права;
  • безоплатність освіти як конституційна  гарантія  реалізації права  на  освіту означає можливість здобуття освіти в державних і комунальних навчальних закладах без  внесення  плати  у  будь-якій формі за освітні послуги визначених законодавством рівня,  змісту, обсягу і в межах тих видів освіти,  безоплатність яких передбачена частиною третьою статті 53 Конституції України.  Виходячи з   положень частин   другої,  третьої  статті  53 Конституції України, за  якими  повна  загальна  середня   освіта   є   обов’язковою   і  безоплатною,  витрати  на забезпечення навчально-виховного процесу в державних і комунальних загальноосвітніх  навчальних  закладах здійснюються на нормативній основі за рахунок коштів відповідних бюджетів у повному обсязі.

Рішення  Конституційного  Суду  України  є обов’язковим до виконання  на  території  України,  остаточним  і  не  може   бути оскаржене.

Положеннями статті 2 Закону України «Про загальну середню освіту» визначено, що одним із основних завдань законодавства України про загальну середню освіту є абезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти.

Частиною 1 статті 6 Закону України «Про загальну середню освіту» передбачено, що громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, стану здоров’я, особливих освітніх потреб, місця проживання, складних життєвих умов, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

Частиною 2 статті 3 Закону України «Про освіту» визначено, що  в Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

Враховуючи положення частини 4 ЗУ «Про освіту»  право на безоплатну освіту для здобувачів дошкільної та повної загальної середньої освіти забезпечується за рахунок розвитку мережі закладів освіти всіх форм власності та їх фінансового забезпечення у порядку, встановленому законодавством, і в обсязі, достатньому для забезпечення права на освіту всіх громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України.

Держава гарантує усім громадянам України та іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, право на безоплатне здобуття повної загальної середньої освіти відповідно до стандартів освіти. Крім того, держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними), посібниками всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 №41 затверджено Порядок забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, який визначає механізм безоплатного забезпечення здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників підручниками та посібниками.

Зокрема, цим Порядком визначено, що підручниками та посібниками (зокрема електронними версіями друкованих підручників у форматі pdf та електронними підручниками та посібниками) забезпечуються всі здобувачі повної загальної середньої освіти і педагогічні працівники закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, їх структурних підрозділів, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, а також педагогічні працівники закладів післядипломної педагогічної освіти відповідно до потреби.

Крім того, у листі Міністерства освіти і науки України від 10.08.2018 №1/11-8477 зазначено, що «здобуття дітьми повної загальної середньої освіти не може бути поставлене в залежність від придбання чи непридбання батьками за їх власні кошти додаткових робочих зошитів, хрестоматій, посібників чи будь-яких інших додаткових або допоміжних ресурсів… Отже, будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, посібників, хрестоматій, телевізорів, комп’ютерної техніки, проведення ремонтів у класах тощо для реалізації освітньої програми закладу освіти та досягнення учнями результатів навчання, визначених державними стандартами загальної середньої освіти, є прямим порушенням… положень  Конституції та законів України, та є неприпустимим».

Разом з тим, з огляду на положення статті 79 Закону України “Про освіту”, добровільні внески у вигляді коштів і матеріальних цінностей від фізичних осіб також можуть бути джерелами фінансування навчальних закладів, однак така допомога можлива виключно за власною ініціативою і на добровільних засадах.

У разі отримання навчальними закладами публічних коштів їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах не тільки кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, а й інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійну допомогу, із зазначенням їх вартості, а також повідомити про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Звертаємо увагу, що з 10 вересня Херсонщині запрацювала «гаряча» телефонна лінія Херсонської ОДА для батьків «НІ- ШКІЛЬНИМ ПОБОРАМ!» 0 800  50 40 77, яка допоможе контролювати шкільний фінансовий процес та виявляти заклади освіти, які безпідставно залучають батьківську фінансову допомогу.

За вказаним номером можуть телефонувати жителі Херсонщини та обласного центру щодо вимагання благодійних внесків і поборів у навчальних закладах.
Лише протягом місяця на гарячу лінію для батьків “Ні шкільним поборам” надійшло 128 звернень.

Наступна передача «Право знати» вийде в ефір 26 жовтня і продовжить цикл рубрик про права та обов’язки учасників освітнього процесу.
Цього разу Олена Іпатенко розповість слухачам про інститут освітнього омбудсмена.
Якщо виникли правові питання – телефонуйте до Єдиного контакт-центру

0 800 213 103
(цілодобово, безкоштовно в межах України), де можна отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення.
Разом з тим, корисну, а головне – актуальну інформацію у вигляді правових консультацій можна знайти на  базі правових консультацій WikiLegalAid – довідково – інформаційній платформі правових консультацій, яка працює за принципом Вікіпедії (Wikipedia), є безкоштовною, у вільному доступі і містить понад 1500 правових консультацій.