назад

Консультативна місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні в гостях у Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області

1 11128 жовтня 2015 року, вдруге цього місяця,в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомогиу Запорізькій області відбулась зустріч з представниками Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні на чолі з головою Місії Калманом Міжеєм.

 

Приємно і почесно зацікавлення  діяльністю Регіонального центру головою  Місії Калманом Міжеєм, який власне знайшов час і очоливделегацію європейських експертів у м.Запоріжжі.

Від Консультативної місії Європейського союзу у зустрічі взяли участь: Олена Валейніте – помічник голови місії, Іванна Ільченко – асистент з питань регіонального співробітництва КМЄС в Україні та Алесандро Чізілін – радник зі стратегічних комунікацій відділу з питань регіонального співробітництва.

Від Регіонального центру: директор Павло Наливайко, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Гришин,  начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Антонцев та начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Тарас Кириченко. Окремим гостем і учасником зустрічі стала секретар Ради адвокатів Запорізької області Олена Усова. 

Метавізиту КМЄС в Україні – проведення поглибленого аналізу конкретних потреб Запорізької області у сфері цивільної безпеки та налагодження взаємодії з запорізькими партнерами, що забезпечують верховенство права.

Відповідаючи на питання гостей, Павло Наливайко розповів про особливості організації роботи Регіонального та місцевих центрів у Запорізькій області і сформував основну мету і завдання, що стоять перед системою безоплатної вторинної правової допомоги, яка активно і впевнено розвивається в нашій державі.

Надання безоплатної вторинної правової допомогистало величезноюподією у правовій сфері нашої держави щодо захисту прав людини.  По-перше, з 1 січня 2013 року кожен громадянин України отримав право щодо безкоштовного і водночас професійного правового захисту у кримінальному процесі. По-друге, з 1 липня 2015 року право на БВПД отримали малозабезпечені, найбільш вразливі, категорії громадян нашої держави у цивільному та адміністративному процесах.

Робота системи безоплатної вторинної правової допомоги на користь громадян безперечна – тільки у Запорізькій області від початку року видано – 4170 доручень адвокатам для захисту у кримінальному процесі та понад 340 доручень (з 1 липня 2015 року) для здійснення захисту порушених прав малозабезпечених верств населення у цивільному та адміністративномупроцесах.

Все більше адвокатів з кожним роком приваблює співпраця з центрами з надання БВПД. Тільки за результатами останнього, восьмого, конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, було подано 50 заяв від адвокатів м.Запоріжжя і Запорізької області, з яких 43 адвокати стали його переможцями. Кошти за надані послуги адвокатів компенсує держава. Тільки у вересні 2015 року у Запоріжжі було сплачено 0,5 млн грн. адвокатам системи БВПД за якісне та своєчасне надання ними правової допомоги.        

Оскільки основні засади діяльності КМЄС в Україніполягають у  консультуванні та наданні підтримки відповідним державним органам України в секторі цивільної безпеки, в консультативному плануванні та послідовній реалізації їхніх комплексних і цілісних зусиль у реформуванні правоохоронних органів (міліції, прокуратури, служби безпеки та пенітенціарної служби) та органів системи верховенства права (судової системи та  прокуратури), то представників Місії цікавили питання щодо взаємодії Центру з цими  органами під час реалізації прав людини при наданні БВПД у кримінальному процесі, дотримання ними норм чинного законодавства, а також запровадженню нових реформ в контексті наскрізних аспектів ефективного управління (протидія корупції, захист прав людини, реформа державного управління, прокуратури і міліції, та стратегічні комунікації).

З метою отримання експертами Місіїповного розуміння організації і методів роботи Центру Олександр Гришин та Володимир Антонцев ознайомили присутніх з порядком інформування Регіонального центру про затримання осіб відповідно до вимог Порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою,  затвердженого Постановою Кабінету  Міністрів   України  від  28.12.2011 р. № 1363,порядку проведення щомісячних та квартальних звірок відомостей щодо кількості переданих і зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб органами подання інформації (МВС, УСБУ, прокуратура та інші), а також про співпрацю Регіонального центру з правоохоронними органами з вирішення проблем дотримання права людини на захист.Так, тільки за останній місяць Регіональним центром було проведено 2 робочі наради з органами МВС України в Запорізькій області та СУ СБУ в Запорізькій області щодо питань організації та взаємодії з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у кримінальних справах.   

Олена Усова, як представник Ради адвокатів України Запорізької області та водночас практикуючий адвокат системи БВПД, розповіла про функції Ради адвокатів та співпрацю Ради адвокатів з Центром, про проведення спільних заходів, які спрямовані на об’єднання  адвокатівнезалежно від того, є вони адвокатами системи чи ні, та спільне обговорення і вирішенняпевних проблем, які виникають під час надання правової допомоги.

Жваве обговорення серед учасниками зустрічі викликали нагальні питання, які наразі  хвилюють адвокатську спільноту Запоріжжя: 

  • причини недотримання правоохоронними та судовими органами права людини на захист під час досудових кримінальних проваджень та їх судових розглядів; 
  • ігнорування  органами прокуратури адвокатських запитів, на виконання яких  за законом надається 5 днів, проте, як свідчить практика, адвокати отримують на них формальні відповіді або ж  взагалі їх не отримують;
  • випадки несвоєчасного інформування центрів про випадки затримання осіб органами подання інформації, що призводить  до порушення чинного законодавства; 
  • забезпечення права на захист затриманих осіб-суб’єктів кримінального провадження та засуджених.

Під час зустрічі фахівці Регіонального центру та Ради адвокатів Запорізької області надали обґрунтовані відповіді на питання і висловили свої думки щодо вирішення їх у подальшому.

Представники Консультативної місії ЄС висловили своє задоволення результатами зустрічі, відзначили, що за 2,5 роки впровадження в Україні  Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Координаційним, регіональними та місцевими центрами проведена величезна робота, і хоча система БВПД в Україні є порівняно новою,  вона працює якісно та своєчасно забезпечує допомогу населенню в отриманні безкоштовного доступу до послуг адвокатів, набирає суттєвих обертів і прогресивних змін та упевнено обирає свій напрямок на шляху до Європи.

{module Foto_ZP_RC_Misiya_ES_29.10.15}