назад

Консультування громадян за телефоном Національної «гарячої» лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

17792382 1332100396835545 1770722887 n

30 березня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій спільно з директором Тернопільського місцевого центру з надання БВПД Юрієм Гордєєвим взяли участь у роботі дистанційного пункту консультування громадян. Консультування відбулося за телефонним номером Національної «гарячої» лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів на базі Тернопільського міського жіночого клубу «Відродження нації».

До слова, на базі цієї громадської організації діє єдиний в Україні Центр консультування мігрантів та працює Національна телефонна «гаряча» лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (безкоштовно номери 0800 505 501 (для користувачів стаціонарних телефонів) та 527 – користувачів операторів мобільного зв’язку). Сюди звертаються громадяни України, котрі знаходяться на території нашої держави, так і громадяни, які на постійній або тимчасовій основі перебувають за кордоном.

На телефонну лінію звернулося двоє осіб, яким фахівці центрів надали кваліфіковані консультації. Однією з них була громадянка України, яка на постійній основі проживає в Іспанії та зацікавлена в оформленні спадкового майна після смерті своїх батьків, а також порядком переоформлення права власності на нерухоме майно шляхом дарування.

Керівники центрів роз’яснили заявниці вимоги глави 86 і 87 Цивільного кодексу України щодо порядку спадкування за законом і здійснення права на спадкування, а саме: черговість спадкування, порядок вступу у спадщину і правильність оформлення спадкового майна та ін.

Заявницю також цікавило питання порядку укладення договору дарування нерухомого майна. Очільники центрів повідомили громадянці, що оформлення договору дарування нерухомості, яка знаходиться на території України, здійснюється в будь-якого нотаріуса за місцем знаходження майна. При цьому, нотаріус на підставі отриманих документів підготує необхідний договір для підписання дарувальнику. Процедура укладення договору дарування повинна проходити відповідно до вимог глави 55 ЦК України («Дарування»).

Крім цього, на телефонну лінію звернувся житель Рівненської області задля отримання консультації щодо правильності його дій під час працевлаштування за кордоном, а саме в США.

Так, з розмови із заявником стало відомо, що невідома особа під час розмови в телефонному режимі, представившись представником італійської фірми із працевлаштування, запропонувала за невелику передоплату в сумі 300 доларів США влаштувати заявника на роботу на фабрику із виготовлення шкарпеток, що розміщена у штаті Арізона, США. Всі назви юридичних фірм в Італії та США є реальними і діючими, тому в заявника не виникло ніякої підозри. Після перерахування вказаного завдатку невідомий посередник перестав відповідати на дзвінки і через три дні номер його телефону відключився.

Потерпілій особі-заявнику роз’яснили, що він, через власну неуважність, діючи з наміром пошуку дешевого заробітку, скористався послугами не перевірених на ринку праці осіб і потрапив у хитро розроблені шахрайські схеми. У цьому випадку йому необхідно невідкладно звернутися у найближче відділення Національної поліції України і повідомити про факт шахрайських дій невстановлених осіб.

ВАЖЛИВО! Спільне консультування з представниками ГО «Відродження нації» проводиться  згідно з визначеним графіком: у другий та останній четвер кожного місяця з 10 до 12 год.

Нагадуємо, координати Тернопільського місцевого центру з надання БВПД: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7.

Безкоштовний цілодобовий номер «гарячої» телефонної лінії безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103.