назад

Про принципи надання іноземних грантів в Україні розповіли у Третьому дніпропетровському місцевому центрі

1278131 березня 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія зустрівся з очільницею громадської організації «Перспектива 2020» Наталією Василенко.

Пані Наталя розповіла про роботу своєї організації,  головною метою діяльності якої є розробка, участь у впровадженні та здійснення громадського контролю за виконанням різного роду державних програм. У тому числі програм боротьби з корупцією та державних програм регіонального розвитку і захисту законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, духовних та інших конституційних прав та інтересів осіб та громад.

Наталія Власенко уточнила, що для реалізації своїх проектів та програм її організація залучає фінансові ресурси та гранти. Саме тому очільниця ГО прийшла за допомогою до Третього дніпропетровського місцевого центру. «Чи регулюється українським законодавством порядок отримання неприбутковими організаціями іноземних грантів та чи оподатковуються такі кошти?» – запитала пані Наталя у правника.

Едуард Абашія пояснив, що саме поняття грант в Україні досі не визначено законодавством, хоча широко застосовується в повсякденній практиці неприбуткових організацій.

«Законодавство не встановлює специфічних правил для регулювання питань отримання українськими неприбутковими організаціями грантів від іноземних організацій. Жодних спеціальних дозволів українським неприбутковим організаціям для отримання гранту не потрібно. В рамках угод між Україною та США, Україною та Європейським Союзом встановлено принципи надання технічної допомоги Україні, зокрема у вигляді грантів для неприбуткових організацій. За цими угодами кошти грантів не оподатковуються податком на додану вартість та податком на прибуток для неприбуткових організацій», –  роз’яснив фахівець місцевого центру.

Едуард Абашія принагідно наголосив на тому, що перерахування коштів за грантом від донора будь-якій неприбутковій організації має характер «безповоротної фінансової допомоги» й умова в договорі про грант на перерахування неправильно використаних чи не використаних організацією коштів донору за певних обставин може бути витлумачена як підстава для звинувачення організації в наданні платних послуг, а отже у здійсненні прибуткової діяльності. «Це призведе як до виключення організації з реєстру неприбуткових, так і до оподаткування коштів самого гранту», – попередив правник очільницю громадської організації.   

Наприкінці зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю – між Третім дніпропетровським місцевим центром з надання БВПД та громадською організацією «Перспектива 2020» було укладено відповідний меморандум.

Нагадуємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: Пн-Пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80; електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.