назад

Консультування ВПО працівниками системи БПД Перегінської громади

Працівники системи безоплатної правової на Прикарпатті з початком війни працюють у звичному режимі та надають правову допомогу як на місці, так і під час роботи виїзних точок доступу. Однієї із таких точок доступу є урочище Підлюте Перегінської ТГ, де мешкають внутрішньо переміщенні особи із міст Бахмут, Лисичанськ, Херсон та інших регіонів Україні. Разом з дітьми їх налічується 36 осіб, допомогу в організації проживанні яким забезпечує отець Василь Філіпович.

Нещодавно неподалік села Осмолода в урочищі Підлюте, на базі комплексу Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ (пам’ятки історії та архітектури, відомої як «Кедрові палати» Андрея Шептицького) відбулася зустріч працівників Калуського місцевого центру з надання БВПД з внутрішньо переміщеними особами, які там тимчасово проживають. Урочище розташоване на вузькій смузі між річкою Лімницею – найчистішою річкою в Європі та горою Лютою. Митрополича резиденція збудована на початку XX ст. поруч із цілющими сірководневими джерелами. Як стверджують місцеві краєзнавці, на той час резиденція вважалася одним із кращих курортів в Європі. Даний комплекс чудово підходить для проведення реколекцій, реабілітації, а в час війни послужив домівкою багатьом, хто втік від війни.

Головний юрист Калуського місцевого центру Василь Ткачук роз’яснив присутнім про діяльність системи БПД, основні напрямки роботи та послуги, які громадяни і ВПО мають змогу отримати.

Начальник відділу безоплатної правової допомоги Калуського місцевого центру з надання БВПД  Орест Жидан звернув увагу відвідувачів заходу на найбільш проблемні питання, що виникають у час війни, особливо у внутрішньо переміщених осіб. Фахівець роз’яснив постраждалим від війни порядок подання звернення на отримання компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло: як це зробити, як податися на таку компенсацію, які тут є проблеми та як швидко прийдуть гроші.

З метою інформування громадян в рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» завідувач сектору «Перегінського бюро правової допомоги» Ольга Люклян ознайомила присутніх з правовим Порядком набуття права власності на земельну ділянку під час спадкування.

Після проведеної зустрічі усі особи мали можливість отримати консультації з правових питань, які їх турбують.

Пані Наталія із Херсонщини звернулася до юристів із питанням щодо відновлення допомоги на проживання ВПО, яку вона не отримує з вересня по грудень 2022 року. Юрист Ольга розповіла порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам та працівники системи допомогли жінці у підготовці відповідної заяви щодо відновлення виплати.

Також Орест Жидан проінформував усіх осіб, що з 1 січня 2023 року не потрібно звертатися до органів соціального захисту чи ЦНАПів для поновлення виплат. Оскільки ВПО як і раніше будуть отримувати допомогу від держави.

У зв’язку з досягненням пенсійного віку у березні 2023 року пані Таміла поцікавилась у юристів питанням щодо призначення її пенсії за віком, які необхідні документи для оформлення та куди звертатися із даного питання.

Фахівці системи БПД надали іншим присутнім правові консультації з питань, що їх цікавили, а саме з питань адміністративного, пенсійного, спадкового, трудового права та соціального забезпечення. Учасникам заходу роздано інформаційно-тематичні буклети про систему безоплатної правової допомоги з контактними телефонами бюро та місцевого центру.

Як отримати безоплатну правову допомогу

Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua