назад

На Черкащині внутрішньо переміщеним особам розповіли про право на безоплатну правову допомогу

Під час війни, доступ до безоплатної правової допомоги та правової інформації є вкрай важливим, щоб люди, а особливо найбільш вразливі верстви населення, розуміли, як діяти в проблемній ситуації, куди звертатись, як захистити свої права. Тож з метою підвищення рівня правової свідомості, правової культури та правової освіченості громадян, та оперативного надання необхідної правової допомоги у  місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, головний юрист сектору «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського МЦ з надання БВПД Світлана Опанасенко провела інформаційно-роз’яснювальний захід щодо права на безоплатну правову допомогу у гуртожитку КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» Драбівської селищної ради, який тимчасово став прихистком для внутрішньо переміщених осіб.

Під час зустрічі з внутрішньо переміщеними особами фахівчиня бюро зазначила, що безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Безоплатна правова допомога поділяється на первинну та вторинну.

Безоплатна первинна правова допомога (БППД) – це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з юридичних питань. Це складення заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) – полягає у захисті, здійсненні представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; та складенні документів процесуального характеру.

Право на БВПД мають соціально незахищені категорії громадян – малозабезпечені, люди з інвалідністю, учасники бойових дій, , постраждалі від домашнього насильства, діти, а також інші особи, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу», зокрема, і внутрішньо переміщені особи.

Так, у 2022 році до всіх бюро Золотоніського місцевого центру з надання БВПД надійшло 394 звернення за первинною правовою допомогою  від внутрішньо переміщених осіб. Найчастішими питаннями, з вирішенням яких допомагали юристи бюро були такі: взяття на облік громадян, як ВПО; отримання соціальної допомоги ВПО; взяття на військовий облік ВПО; отримання гуманітарної допомоги; отримання міжнародної грошової допомоги; відновлення втрачених документів; перерахунок пенсії; отримання компенсації за зруйноване житло; фіксація воєнних злочинів; поновлення цивільної дієздатності; перетин кордону; отримання статусу безробітного для ВПО.

Вторинну ж правовому допомогу отримали 65 внутрішньо переміщених осіб у бюро Золотоніського центру. Найбільш актуальними питаннями для громадян, що перемістилися з найбільш гарячих точок ведення бойових дій були питання пов’язані зі встановленням факту смерті; складенням цивільного позову в рамках кримінального провадження щодо стягнення компенсації за зруйноване майно; встановленням факту народження дитини на непідконтрольній території; розірванням шлюбу; стягненням аліментів та ін.

Слід зазначити, що отримати безоплатну правову допомогу можна офлайн безпосередньо звернувшись до найближчого бюро правової допомоги адресу якого можна знайти за посиланням https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqqYnNoYg&ll=48.89106229109336%2C31.17295&z=6, або в одному із консультаційних пунктів доступу до правової допомоги, які розташовуються у приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, соціального захисту нанесення, відповідних спеціалізованих установах, місцях компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб та ін. (графік роботи консультаційних пунктів можна дізнатись в бюро та зателефонувавши в контакт-центр системи БПД за номером 0 800 213 103).

Крім того, отримати безоплатну правову допомогу можна дистанційно (онлайн):

– зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Юристи контакт-центру системи безоплатної правової допомоги щодня надають консультації у понеділок -п’ятницю з 08:00 до 19:00, суботу-неділю з 09:00 до 18:00. Для дзвінків з-за закородну діє номер телефону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка за тарифами вашого оператора);

– скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога»;

– у месенджерах Телеграм https://legalaid.gov.ua/telegram.html

та Вайбер https://legalaid.gov.ua/viber.html;

– у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

– юридичні консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, що розміщена за електронною адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.