назад
10.11.17

Координаційний центр та Нацполіція: конструктивний діалог заради дотримання прав затриманих на правову допомогу

logoУчора, 9 листопада, відбулася зустріч представників Координаційного центру з надання правової допомоги та Національної поліції України з метою врегулювання проблемних питань, які виникають під час взаємодії регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з органами поліції.

Учасники діалогу стали від Координаційного центру – в.о. директора Олексій Бонюк, начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук та директорка Регіонального центру з надання БВПД у м. Києві Оксана Василяка; від Національної поліції – заступник Голови Костянтин Бушуєв та керівник відділу Управління забезпечення прав людини Костянтин Тарасенко.

Представники Координаційного центру поінформували колег із Нацполіції щодо того, що в останній час почастішали випадки щодо неінформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримань осіб з боку правоохоронців, або значне порушення строків такого інформування всупереч передбачених Порядком інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Так, мали місце два резонансні такі випадки у столиці, пов’язані із затриманнями відвідувачів клубу “Jugendhub” та футбольних вболівальників (переглянути деталі тут і тут).

Костянтин Бушуєв запевнив, що за результатами розгляду звернення Координаційного центру з цього приводу Нацполіцією будуть вжиті усі належні заходи реагування. Сторони досягли згоди та порозуміння стосовно того, що на системні проблеми потрібні й системні заходи реагування. Тож необхідне об’єднання зусиль задля удосконалення механізмів, які б унеможливлювали подібні випадки у майбутньому. У цьому зв’язку учасники зустрічі обговорили питання щодо автоматизації процесу обміну даними про затриманих осіб між регіональними центрами з надання БВПД та органами Нацполіції. Заступник Голови Нацполіції запропоновав утворити для цього відповідну робочу групу, що підтримали представники Координаційного центру. Як очікується, до кінця наступного тижня будуть здійснені відповідні заходи у напрямі її створення та роботи.

Також під час робочої зустрічі обговорено ще одне дуже важливе, але, в останній час, проблемне питання щодо підготовки проекту спільного наказу між Міністерством юстиції та Міністерством внутрішніх справ стосовно порядку розміщення друкованої продукції з інформацією про права осіб на захист та безоплатну правову допомогу в органах і підрозділах Нацполіції. Такий наказ сприятиме дотриманню права на захист затриманих осіб та знижуватиме ризики порушень таких прав через кращу їх поінформованість щодо права на безоплатну правову допомогу. Підготовка цього наказу тривала спільно між фахівцями Координаційного центру та Управління забезпечення прав людини Нацполіції. Наразі зняті усі неузгодженості щодо цього документу, тож учасники зустрічі домовились, що згаданий проект наказу буде найближчим часом направлений на підписання МВС України (Координаційний центр здійснить усі необхідні для цього кроки).

Висловлюємо вдячність Національній поліції України за конструктивний діалог. Сподіваємося та його подальшу підтримку та ефективну співпрацю у напрямі забезпечення прав людини затриманих осіб.

23435318 1974710886137621 1771532761 n


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube              Google Google+       тTwitter