назад

Корисна лекція в Охтирському будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів

160608 01Директор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тамара Козир відвідалаОхтирський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів. Вона провела лекцію «Юрисдикція Охтирського місцевого центру з надання БВПД». 

Керівник розповіла, що центр обслуговує жителів Охтирки, Лебедина, Тростянця, Великої Писарівки та їх районів. «Працівники центру докладають багато зусиль щодо налагодження продуктивної роботи з організації прийому громадян та надання їм безкоштовної правової допомоги. Сьогодні це відображається на показниках звернень осіб, яких наразі більше 1300.

У рамках системи безоплатної правової допомоги громадянин може розраховувати на необхідний пакет послуг захист, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складання документів процесуального характеру (позовних заяв, скарг тощо). Звісно, це не означає, що спори всіх осіб, які звернулися до центру, будуть вирішуватися винятково у судовому порядку. Усі випадки ретельно аналізуються, і часто з’ясовуюється, що клієнту достатньо консультативної допомоги або підтримки у спілкуванні з державними органами. Це заощаджує державні ресурси та запобігає надмірному навантаженню на судову систему», повідомила Тамара Козир.

Продовжуючи лекцію, Головний спеціаліст відділу взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Марина Лапоног донесла до відома присутніх, що інколи доводиться стикатися з недовірою до якості наданої допомоги з огляду на поширений стереотип, ніби безоплатна державна послуга рідко буває якісною. Проте безоплатна правова допомога – абсолютно нове системне явище. І йдеться про надання послуг державою, кваліфікованих юридичних консультацій, оплату з державного бюджету послуг кращих адвокатів громадянам. До речі, адвокати зацікавлені в добросовісному виконанні своїх обов’язків, адже це впливає як на авторитет серед населення, так і на кількість державних замовлень.

 

Представники Охтирського місцевого центру з надання БВПД дали вичерпні відповіді на поставлені запитання та роздали інформаційні буклети всім присутнім.