назад

Кожному громадянину варто знати свої права


Якщо ти зазнав злочинного посягання на свої права, перше правило – НЕ МОВЧИ! Адже коли ти мовчиш, винуватий не буде притягнутий до відповідальності і ти не матимеш права на відшкодування завданої злочином шкоди.

Саме у цьому переконався громадянин, який звернувся до Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у січні 2016 року з письмовою заявою про надання йому безоплатної вторинної правової допомоги на здійснення представництва в суді та складання процесуальних документів, що стосуються відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої злочином. У ході попередньої роботи з клієнтом було встановлено, що чоловік є потерпілим у кримінальній справі, а отже, є суб’єктом отримання безоплатної вторинної правової допомоги. За справу взявся адвокат Олег Анацький.

 Під час проведення конфіденційного побачення з клієнтом адвокат з’ясував, що між його клієнтом та іншим громадянином, на ґрунті неприязних відносин виникла сварка, у ході якої громадянин наніс клієнту тілесні ушкодження середньої тяжкості. Правозахисник зібрав необхідні докази, що дали змогу довести правомірність вимог потерпілого. Вони полягали у відшкодуванні матеріальної та моральної шкоди на загальну суму в розмірі 34,3 тисячі гривень.

Рішенням Охтирського суду обвинувачуваного громадянина було визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст.128 КК України. Також, дослідивши матеріали справи, суд задовольнив у повному обсязі позовні вимоги клієнта Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  щодо відшкодування йому матеріальних та моральних збитків.

ВАРТО ЗНАТИ, що права і обов’язки потерпілого з’являються в особи лише з моменту подання заяви про кримінальне правопорушення або заяви про залучення до провадження як потерпілого, якщо розслідування вже розпочато