назад
29.11.17

Козятинський місцевий центр організував круглий стіл з партнерами до акції «16 днів проти насильства»

29 11 201729 листопада 2017 року у рамках щорічної акції «16 днів проти насильства» Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги організував круглий стіл з партнерами. Тема заходу: «Консолідація зусиль державних та громадських інституцій у протидії гендерному насильству в сім’ї: досвід, системний підхід, захист».

Участь у круглому столі взяли: директор Козятинського місцевого центру з надання БВПД Олександр Комар, заступник директора Наталія Драмарецька, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марина Кобернюк, заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Вікторія Погорелюк, психолог Козятинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юлія Кузнецова, провідний фахівець з питань зайнятості населення Наталія Машталер, начальник відділу у справах сім’ї та молоді Людмила Кудимець, начальник служби у справах дітей м. Козятин Олена Шеремет, представники ГО «Територія добра».

Зі вступним словом виступив директор Олександр Комар. Він висвітлив основні правові та соціальні аспекти такого негативного явища, як насильство та коротко проінформував про систему надання безоплатної правової допомоги, роботу центрів і бюро правової допомоги, які допомагають у вирішенні питання насильства в сім’ї та правового захисту жертв насилля. «Ми зібралися для того, щоб об’єднати зусилля державних та громадських інституцій у протидії гендерному насильству», – зазначив Олександр Комар.

 «Жертві насилля є можливість звернутися за безоплатною правовою допомогою не лише в місцеві центри з надання БВПД чи бюро правової допомоги, але й до центрів медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, які забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги, організовують надання юридичних консультацій потерпілим від насильства в сім’ї» – зауважила Марина Кобернюк.

Заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Вікторія Погорелюк презентувала відео-ролики на теми: «Дитяче жебракування», «Трудова експлуатація», «Дискримінація щодо жінки», які розроблені Міністерством соціальної політики України за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді Людмила Кудимець, зазначила: «Є певна проблема у тому, що при вчиненні насильства люди неохоче звертаються до відповідних служб чи громадських об’єднань. Жертв насильства стримує страх перед наданням їх особистих даних. Але люди, які потерпіли, повинні розуміти, що їхнє життя і здоров’я стоять вище від будь-яких страхів. І що ми готові допомогти у будь-який момент: морально, психологічно, консультуючи, у тому числі, скласти звернення в орган поліції чи піти з людиною у відповідну службу».

Учасники круглого столу дуже активно обговорили дану проблему та домовилися про проведення спільних заходів, один з яких відбудеться 5 грудня 20117 року – це проведення семінару для осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі на тему: «Профілактика злочинності та ефективність надання безоплатної правової допомоги умовно засудженим», а також для подальшої співпраці розробили ряд заходів, які за допомогою спільних зусиль державних та громадських інституцій зможуть протистояти насильству у сім’ї.

Зокрема, були відзначені такі заходи, які спрямовані на запобігання насильству в сім’ї – інформаційні акції, тренінги, бесіди, конкурси, лекторії, виставки, опитування громадян, розповсюдження соціальної реклами, а також навчальні семінари, спільні наради, конференції для працівників органів державної влади, установ та організацій.

По завершенню круглого столу Марина Кобернюк презентувала розроблений буклет на тему: «Захисти себе! Не дай вчинити насилля над собою».

Підсумовуючи обговорення, учасники круглого столу дійшли зрозумілого і цілком закономірного висновку, що співпраця між ними – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному, душевному та економічному здоров’ю людей. Не кажучи вже про тілесні ушкодження, які заподіює насильник у пориві злості чи агресії щодо своєї жертви.

Козятинський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Козятин, пров. Кондрацького, 1а.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106