назад

Кращі практики захисту від домашнього насильства та підписання меморандуму про співпрацю з асоціацією «Юрфем»

Захист постраждалих від домашнього насильства, правові механізми та їх ефективність – основні тези, які ми обговорили на новому ЮрФем_Open Space у Тернополі. Дискутували про успішні практики та законодавчі прогалини у сфері захисту постраждалих від домашнього насильства.

На заході ми також підписали меморандум про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Тернопільській області та асоціацією жінок-юристок України “ЮрФем”

ЮрФем_OpenSpace – регіональна платформа, яка організовується з метою підвищення видимості жінок-професіоналок та включення їх в активну громадсько-політичну діяльність. Цей захід проводився за підтримки European Endowment For Democracy.

Багато палких дискусій, різних поглядів та різних фокусів проблеми супроводжували захід. На зустріч зібралися адвокатки, юристки, представниці/ки поліції, науковиці та багато інших експерток та експертів, які працюють з проблемою домашнього насильства.

Ірина Хондогій, директорка Регіонального центру, розповіла учасникам про статистику звернень та успішні кейси захисту прав жертв домашнього насильства юристами та адвокатами системи безоплатної правової допомоги. «Жертви домашнього насилля мають право на всі види правової допомоги, а підтвердити свій статус можуть будь-яким документом, де зафіксовано факт насилля щодо такої особи (постанова поліцейського, рішення суду, довідка з соціальних служб наприклад). Важливо, ще перелік цих документів не є вичерпним» – зазначила вона.

Такі зустрічі цінні у контексті заглиблення у проблему та обговорення деталей, які не будуть видимими очам, що не працюють з темою. Наприклад, чи можна вважати систематичним вчинення насильства кривдником, який вчиняє насильство стосовно різних членів сім’ї?

Можливості комплексної допомоги постраждалим не лише у контексті захисту прав, але й реабілітації, фокус на статус дітей-постраждалих, запуск реєстру кривдників та можливості, які може надати ратифікація Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

Дякуємо усім партнерам, які долучились до заходу!