назад
05.12.17

Кропивничанським школярам розповіли про кримінальну відповідальність

014 грудня 2017 року, в рамках проведення Всеукраїнського тижня права, фахівці Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Морозова та Катерина Полоз, провели семінар-бесіду для учнів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області на тему: «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх та їхні права».
Метою даного заходу є виховання правової культури та законослухняності учнів, усвідомлення ними вимог основних законів України.
 
02
 
Під час заходу Олена Морозова розповіла учням  про кримінальну відповідальність неповнолітніх  та зазначила, що за кожний вчинок настає відповідальність. Відповідно до  ст.22 Кримінального кодексу України, діти притягаються до кримінальної відповідальності з 14-річного віку за такі види злочинів: умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом, крадіжку, вимагання, грабіж, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне заволодіння транспортним засобом, хуліганство.
З 16-річного віку неповнолітні несуть також і адміністративну відповідальність за вчинення незначних проступків-адміністративних правопорушень: дрібна крадіжка та хуліганство; розпиття алкогольних напоїв, в тому числі і пива, або поява у стані алкогольного сп’яніння  в громадському місці; бродяжництво (прогули уроків, залишення домівки більш ніж на добу); куріння в школі та на вулицях; бійки та інші.
 
03
 
Під час семінару учні аналізували й розв’язували правові ситуації щодо кримінальних та адміністративних правопорушень неповнолітніх, обмірковували над причинами скоєння злочинів, обговорювали особливості відповідальності за порушення адміністративного і кримінального законодавства, мали можливість висловити свою думку, своє розуміння як правомірно діяти і захищати свої права, використовуючи правничі можливості та механізми нормативно-правових документів.
Наприкінці бесіди Катерина Полоз повідомила, що Міністерство юстиції запустило проект під назвою «Я МАЮ ПРАВО», метою якого є підвищення рівня правової культури населення.
Школярі отримали інформаційні буклетами  для наочного ознайомлення із основними функціями Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та контактною інформацією.
До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095) 87-662-33, (0522) 32-08-24.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.