назад

Круглий стіл “Бюро правової допомоги – можливість реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу за місцем проживання”

DSC 006930 серпня 2016 року у приміщенні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулося засідання круглого столу на тему: «Бюро правової допомоги – можливість реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу за місцем проживання».

У засіданні круглого столу взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко, в.о. директора Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Кудрицька, керівники Ківерцівського, Рожищенського та Маневицького бюро правової допомоги, Голова ради адвокатів Волинської області Галина Руденко, Регіональний Координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області Віталій Єлов, представник Луцької районної ради Максим Шкльода, начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик, представник Гельсінської спілки з прав людини Ірина Пилипчук, адвокати Яна Чуріна, Олександр Носков та Олег Огородник.

DSC 0060

В. о. директора Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Кудрицька представила присутнім новопризначених керівників бюро правової допомоги: Маневицького – Наталію Зорю, Рожищенського – Сергія Лясковського, Ківерцівського – Олену Смілу та акцентувала увагу на завданнях, які будуть виконувати ці установи, а це, зокрема, правопросвітництво, надання всіх видів безоплатної первинної правової допомоги, забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та до електронних сервісів Міністерства юстиції.

DSC 0068

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислав Руденко розповів про місію безоплатної правової допомоги, яка полягає в якісному захисті прав громадян, досягненні європейського рівня правосвідомості територіальних громад та подоланні корупції. Також поінформував присутніх про результати роботи Регіонального та місцевих центрів за час їх існування. Директор Регіонального центру зауважив, що новий етап у системі безоплатної вторинної правової допомоги – відкриття бюро правової допомоги – дозволить жителям найвіддаленіших сіл отримати юридичні консультації та роз’яснення з правових питань та, за потреби, відповідно до визначених законодавством підстав, адвокатські послуги для здійснення представництва інтересів у суді.
Голова ради адвокатів Волинської області Галина Руденко побажала новопризначеним керівникам бюро правової допомоги професіоналізму та наголосила на незалежності роботи адвоката, нагадавши присутнім стару істину: “Не знаєш як діяти – відкрий та почитай закон”.

IMG 09461

Начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик зауважив, що сьогодні Міністерство юстиції України є лідером впровадження інновацій. Бюро правової допомоги стануть мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп. Очільник ГТУЮ висловив припущення, що на початку роботи можливо будуть виникати деякі непорозуміння з людьми і огранами влади, запропонував консультаційну допомогу та побажав плідної роботи.
Крім того Валентин Кухарик наголосив, що повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок частини ресурсів зекономлених в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня без необхідності виділення додаткових ресурсів з державного бюджету.
Регіональний Координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області Віталій Єлов запропонував новопризначеним керівникам один з напрямів співпраці – юридичну допомогу особам у місцях обмеження свободи (слідчих ізоляторах, психіатричних лікарнях, будинках для пристарілих і т. д), адже саме в таких місцях права людини є найменш захищеними.

DSC 0067

Адвокат Гельсінської спілки з прав людини Ірина Пилипчук поділилася практичним досвідом діяльності організації. Позитивно оцінила процес наближення якісної правової допомоги до населення та прагнення створити умови, за яких кожен буде мати рівний доступ до права і правосуддя.
Радник голови Луцької районної ради з правових питань Максим Шкльода висловив своє задоволення тим, що безоплатна правова допомога стала ще ближчою для жителів, пообіцяв, що органи місцевого самоврядування тісно співпрацюватимуть з бюро та надаватимуть усіляку підтримку.
Адвокати Олександ Носков та Олег Огородник поділилися практичним досвідом звернень громадян за юридичною допомогою і наголосили, що лише 20% з них потребують вирішення в суді, решта – 80% – правильного спрямування до органів державної влади.

DSC 0069

Наприкінці зустрічі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко зазначив, що основне завдання бюро правової допомоги – забезпечити доступ до безоплатної правової допомоги кожного громадянина, посилити правову спроможність територіальних громад та забезпечити рівний доступ до правової інформації, юридичних консультацій та правосуддя та побажав новопризначеним працівникам бюро плідної роботи в цьому напрямку.