назад

Круглий стіл до Міжнародного дня людей з інвалідністю

28 листопада проведено круглий стіл, приурочений до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Такі заходи спрямовані на привернення уваги до проблем «людини з обмеженими можливостями», захисту їх гідності, прав та благополуччя.

Круглий стіл було організовано спільно працівниками Охтирського місцевого центру з надання БВПД і спеціалістами Охтирського міськрайонного центру зайнятості.

Під час заходу обговорювалися питання забезпечення рівних прав «людей з обмеженими можливостями».

Інтегратор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина ЛАПОНОГ розповіла про пільги, які можуть мати особи з інвалідністю відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Вона повідомила про  роботу системи безоплатної правової допомоги, детально проінформували щодо того, як працюють місцеві центри та бюро правової допомоги,та як отримати правову допомогу саме цій категорії осіб – «людина з обмеженими можливостями»,  членами їх сімей та нагадала про можливість адресної правової допомоги за місцем проживання особи з обмеженими можливостями.

Також вона нагадала присутнім, що громадським об’єднанням, професійним спілкам, організаціям роботодавців та творчим спілкам необхідно до 1 січня 2017 року привести у відповідність до вимог пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу свої установчі документи. Нині подати документи можна до Охтирського місцевого центру з надання БВПД, який діє як фронт-офіс, а рішення приймається Державним реєстратором Головного територіального управління юстиції у Сумській області. Марина ЛАПОНОГ повідомила: «Адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до установчих документів, пов’язаних з приведенням їх у відповідність із законами України у строк, визначений цими законами».

Від запрошених ставилися такі запитання, зокрема: «Чи допускається звільнення працівника з інвалідністю за ініціативою адміністрації?» Щодо даного випадку пояснено, що звільнення за ініціативою адміністрації, переведення людини з інвалідністю на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли така інвалідність набута під час трудового договору та за висновком медико-соціальної експертизи стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності загрожує погіршенню здоров’я осіб з інвалідністю згідно з (ст. 17 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

Серед присутніх був чоловік (внутрішньо переміщена особа) який не знає як діяти у ситуації, що із ним сталася. За його словами, сім років тому він розірвав шлюб. Нині прагне вдруге одружитися, але при поданні заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦСУ) йому було відмовлено. Працівники аргументували це тим, що відсутня відмітка в паспорті та відсутнє свідоцтво про розірвання шлюбу. Хоча таке свідоцтво і є у колишньої дружини перемеленця, та його не беруть до уваги. Під час з’ясування суті цього питання, Марина ЛАПОНОГ порадила звернутися з позовом до суду щодо вставлення факту, що має юридичне значення. Тоді у судовому порядку буде встановлено факт розірвання шлюбу та з’явиться можливість безперешкодно вдруге звернутися до ДРАЦСУ із такою ж заявою.

 

Присутнім працівники Охтирського місцевого центру з надання БВПД роздали інформаційні буклети та візитівки із зазначенням адреси Охтирського МЦ вул. Перемоги, 13 та тел. 4-22-23.