назад

Круглий стіл «Конституційне право на правову допомогу» для працівників «Укрзалізниці»

Золотоніський МЦ захід у бібліотеці119 листопада 2018 року на виконання Меморандуму про співпрацю між Золотоніським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Золотоніською центральною районною бібліотекою та бібліотекою для дітей щодо проведення спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян про захист своїх прав та права на безоплатну правову допомогу, фахівцями Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено засідання «круглого столу» на тему «Конституційне право на правову допомогу» для слухачів Центру професійного розвитку персоналу ПАТ «Укрзалізниця».

Присутніх поінформовано, що відповідно до статті 59 Конституції України кожному гарантується право на професійну правничу допомогу. Право на безоплатну правову допомогу – це гарантована можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

За законом, безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Вторинна безоплатна правова допомога передбачає захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Учасникам круглого столу роз’яснено, що безоплатною первинною правовою допомогою може скористатися кожен: як громадянин України, так і іноземець, особа без громадянства, в тому числі й біженці, які перебувають під юрисдикцією України. Тоді як право на безоплатну вторинну правову допомогу мають лише визначені Законом категорії осіб.

У ході розмови наголошено, що безоплатну вторинну правову допомогу адвоката у справі оплачує держава. Це означає, що для особи така допомога є безкоштовною. Проте усі інші платежі, пов’язані із судовим розглядом справи, людині, яка отримує безоплатну правову допомогу, необхідно сплачувати самостійно (крім випадків, коли вона користується пільгами, передбаченими відповідними законами). Це судовий збір, експертиза, публікація в пресі про виклик відповідача і таке інше.

Золотоніський МЦ захід у бібліотеці5jpg

До відома учасників зустрічі, які прибули на захід, що відбувся за сприяння районної бібліотеки, з різних міст та областей України, доведено, що додаткову інформацію про систему БПД можна отримати на офіційному сайті Координаційного центру з надання правової допомоги або за Єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).