назад

Я – дитина. Я теж маю права!

251-2Які права у неповнолітніх? Як діяти, якщо ці права порушуються? На зустрічі, яка відбулася 20 листопада 2018 року в Обласній дитячій бібліотеці, учні Чернівецької школи № 4 мали змогу почути відповіді на ці запитання.

«Права та свободи людини, громадянина держава закріплює у правових, насамперед конституційних, нормах. У статті 3 Конституції України наголошується: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. Це означає, що людина є цінністю не тільки сама для себе, а й для усього суспільства», – повідомила фахівець системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

251-1

Учні ознайомились із правами, які визначені Женевською декларацією прав дитини, Конвенцією ООН про права дитини, Законом України «Про охорону дитинства», а саме:

• всі діти на території України, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров’я, місця народження дітей і їх батьків (чи осіб, які їх замінюють) або будь-яких інших обставин, мають рівні права і свободи, визначені декларацією, законом та іншими нормативно-правовими актами;
• дитина має право на життя, на медичну допомогу, на відпочинок, на достатнє та здорове харчування, на освіту, на ім’я та громадянство, на захист від усіх форм насильств (примусової праці), на власну думку, право сповідувати будь-яку релігію, право на інформацію, а також право на захист;
• дитині повинні надаватися всі засоби, потрібні для її нормального матеріального та духовного розвитку;
• голодна дитина повинна бути нагодована; хвора дитина повинна отримати допомогу; сироті чи безпритульній дитині повинен бути наданий притулок і забезпечений догляд;
• дитині насамперед слід надавати допомогу під час лиха;
• дитина має бути захищена від усіх форм експлуатації;
• дитину треба виховувати в усвідомленні того, що її кращі риси повинні бути спрямовані на благо ближніх.

«Діти мають не лише права, але й обов’язки, – зазначила старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Анна Харена. – Сумлінно навчатись, активно працювати на уроках, готуватись самотужки, старанно виконувати домашні завдання та дотримуватися певних норм поведінки, прийнятих у суспільстві. Намагатись не створювати ситуації, які призводять до порушення закону».

251-3

Насамкінець усі учні отримали паспорт прав дитини. Він підтверджує, що незалежно від того, скільки років власнику цього документа, його права захищені міжнародними договорами та чинним законодавством України. Школярам подарували посібник «Підліток і закон», який стане незамінним порадником у різних життєвих ситуаціях.

21 листопада 2018 року відбувся ще один правопросвітницький захід. Учні чернівецької школи № 37 прослухали лекцію «Юридична відповідальність неповнолітніх». Вони ознайомилися зі змістом поняття «злочин», також дізналися, які існують види покарань за протиправні дії. Насамкінець школярі мали змогу поставити запитання фахівцям системи безоплатної правової допомоги та отримали буклети на правову тематику.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).