назад
09.11.17

Круглий стіл на тему: «Доступ до правосуддя осіб з порушенням психічного здоров’я та обмеженими інтелектуальними можливостями в Україні»

IMG 07928 листопада 2017 року в приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» представники ГПО «Права людини» провели круглий стіл «Доступ до правосуддя осіб з порушенням психічного здоров’я та обмеженими інтелектуальними можливостями в Україні». У цьому заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в місті Києві Оксана Василяка, директор Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус, начальник відділу правової інформації та консультацій Першого київського місцевого центру з надання БВПД Павло Попович та начальник відділу представництва Третього київського місцевого центру з надання БВПД Владислав Шкурко.

 

Перш за все організатори зустрічі ознайомили присутніх з результатами дослідження, яке провело ГПО «Права людини» в серпні – жовтні 2017 року у місті Києві. В ході дослідження проаналізували юридичні та фактичні бар’єри, що перешкоджають доступу осіб з порушеннями психічного здоров’я та інвалідністю до правосуддя в Україні.

Під час заходу експерти надали рекомендації щодо забезпечення доступу до правосуддя таких осіб шляхом внесення змін до Цивільного кодексу України, Цивільно-процесуального кодексу України, Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

В свою чергу директор Регіонального центру з надання БВПД в місті Києві Оксана Василяка проінформувала про діяльність центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вона акцентувала увагу на тому, що впродовж 2016 року – І півріччя 2017 року по всій території України центри з надання БВПД утворили та забезпечили роботу 2188 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Завдяки організації роботи таких віддалених точок доступу до безоплатної правової допомоги, консультації та роз’яснення з правових питань змогли отримати 74 707 осіб.

Перш за все у дистанційних пунктах громадяни можуть отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру.

Також Оксана Василяка зазначила, що за 2015-1017 роки 176 осіб завдяки Регіональному центру отримали захисника для здійснення захисту під час розгляду заяв ТМО «Психіатрія» щодо застосування примусових заходів медичного характеру в умовах психіатричних лікарень. Крім цього для адвокатів центрів з надання БВПД постійно проводяться тренінги за участю експертів з психіатрії аби покращити доступ до правосуддя особам з порушенням психічного здоров’я.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Першого київського місцевого центру з надання БВПД Павло Попович навів приклади із власної адвокатської діяльності та окреслив головні проблеми, що виникають під час захисту осіб з порушенням психічного здоров’я. А директор Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус проінформував про можливість консультування осіб з інвалідністю за місцем їх проживання та розповів про Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», як про дієвий механізм захисту та відновлення прав людини. В рамках проекту проводиться інформування громадян та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав за найбільш актуальними напрямками.

Підбиваючи підсумки представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги говорили про можливість співпраці з громадськими організаціями, які зацікавленні у вирішенні правових проблем громадян.

IMG 0797IMG 0804IMG 0809

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: вул. Ділова (Димитрова), 14Б 
Телефон: 287-44-27 
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).