назад

«Круглий стіл» на тему «Досудова доповідь та призначення альтернативних покарань»

17-18 липня 2018 року за сприяння проекту МАТRА (Нідерланди) у Києві проходив «круглий стіл» на тему «Досудова доповідь та призначення альтернативних покарань», участь в якому взяли співробітники органів пробації, прокурори, судді Києва та Київської області.

Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області участь у роботі круглого столу взяв заступник директора Регіонального центру Олександр Дегтяр.
У рамках заходу учасники обговорили особливості використання досудової доповіді українськими суддями, прокурорами та адвокатами, роль служби пробації при визначенні судами альтернативних видів покарань.

    Експерти з Нідерландів представили на розгляд українських колег досвід впровадження пробації в їхній державі та окреслили основні аспекти її застосування до правопорушників.

    У свою чергу, керівник української служби пробації Ірина Карандюк зазначила, що в Україні досудова пробація впроваджується трохи більше року, при цьому у більшості випадків висновки органів пробації співпадають із рішеннями судів щодо застосування до засуджених покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.
    Від статистики щодо результатів застосування досудової доповіді та теоретичних питань про важливі її складові, учасники «круглого столу» перейшли до розгляду й обговорення практичних аспектів прийняття рішень судами з урахуванням наявної інформації від органів пробації.

    Під час «круглого столу» його учасники обмінялися думками, наскільки служба пробації працює в інтересах правопорушника, її місце в системі кримінального правосуддя, а також переваги, вплив і способи підвищення ефективності застосування альтернативних видів покарання в Україні.