назад

Юристки Кам’янеччини консультують

Консультація   Фахівчині Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували роботу виїзного консультаційного пункту на базі Китайгородського будинку-інтернату, де мешкають громадяни похилого віку та люди з інвалідністю.

     У вівторок, 17 липня, Ганна Петрик та Аліна Задорожна провели консультування громадян з актуальних питань. Люди найчастіше цікавилися процедурою нарахування пенсії, пільгами, які призначаються особам з інвалідністю, порядком оформлення договору дарування.

     Принагідно інтеграторка Анна Петрик для трудового колективу Китайгородського будинку-інтернату провела інформаційну зустріч, під час якої ознайомила з переліком соціально незахищених категорій громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; розповіла, які документи необхідні для звернення до центру правової допомоги, а також роз’яснили завдання загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

Консультація

     Цього ж дня задля поширення інформації про систему безоплатної правової допомоги та діяльність Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги фахівчині центру провели навчання для працівників Китайгородської сільської об’єднаної територіальної громади. Присутніх ознайомили з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», розповіли про їхнє право на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави й порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

     Спільно з голово ОТГ Юрієм Безродним працівниці місцевого центру проконсультували громадян в межах роботи виїзного консультпункту. Переважно громадяни зверталися з питаннями, що стосувалися адміністративного, цивільного та трудового законодавства.

     Наступного дня, 18 липня, юристки центру Аліна Задоражна та Анна Петрик на виконання укладеного меморандуму з Благодійною організацією «Хесед Бешт» забезпечили роботу дистанційного пункту консультування.

Консультація

     Традиційно інтеграторка Анна Петрик розповіла присутнім про право громадян на безоплатну правову допомогу та механізм реалізації такого права, роз’яснила порядок призначення адвокатів для осіб, які цього потребують. Крім того, зазначила, що на початку цього року став чинним Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей. До того ж поінформувала присутніх про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», в межах якого реалізується низка заходів для підвищення рівня правової обізнаності українців.

     Відтак Аліна Задорожна проконсультувала всіх охочих. Громадяни зверталися з болючими питаннями щодо прийняття та оформлення спадщини, умов договору довічного утримання, призначення субсидії по-новому, соціального захисту, процедури зняття з місця реєстрації, пільг для дітей війни та порядку приватизації квартири. Присутні також отримали буклети «Я МАЮ ПРАВО!», «Як протидіяти домашньому насильству?» та інші корисні інформаційні матеріали.

*   *   *

Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62)

Дунаєвецьке бюро правової допомоги — м. Дунаївці, вул. Шевченка, 83 а, тел. (03858) 2-02-78, 2-00-44.

Чемеровецьке бюро правової допомоги — смт Чемерівці, вул. Центральна, 28, тел. (03859) 2-01-27, 9-17-67.

Новоушицьке бюро правової допомоги — смт Нова Ушиця, вул. Українська, 28, тел. (03847) 2-22-75, 2-19-73.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.