назад
30.01.23

Круглий стіл на тему: «Захист цивільних осіб, що постраждали внаслідок війни» відбувся на Дніпропетровщині

Наприкінці минулого тижня в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Сергій Соколов та провідний юрист сектору «Дніпровське бюро правової допомоги» Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Олена Тертишна взяли участь у круглому столі, присвяченому актуальним питанням соціально-правого захисту цивільних осіб, що постраждали від війни в Україні, організованому Представництвом Данської ради у справах біженців.

Данська рада у справах біженців наразі реалізує проєкт «Реагування на надзвичайну ситуацію для захисту гуманітарних прав, а також захисту внутрішньо переміщених осіб і постраждалих від конфлікту громад від ризиків, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами в Україні», одним з основних компонентів якого є соціально-правовий захист населення. Тож тема круглого столу була обрана не випадково.

Серед учасників  заходу також були представники поліції, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти, центру медико-соціальної експертизи, правозахисних громадських організацій. Тож усі разом обговорювали питання, які постають зараз перед правозахисними організаціями, які працюють поблизу зон активних бойових дій. Як виявилося, найбільш гострим з них є забезпечення соціально-правового захисту цивільних осіб, що постраждали через війну. До переліку проблем, які наразі доводиться вирішувати правникам, та які також були озвучені під час засідання круглого столу, належать такі: підтвердження статусу особи, що постраждала через війну, встановлення зв’язку між ушкодженням здоров’я та отриманим пораненням, визнання зниклими безвісти цивільних осіб, соціальний захист сімей осіб, що були позбавлені свободи (перебували у полоні), соціальний захист дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій на території України.

За даними ООН з 24 лютого 2022 року було зафіксовано понад 18 000 жертв серед цивільного населення України. Багато питань серед правозахисників виникає щодо юридичного захисту  пересічних Українців. Якщо з військовими більш-менш зрозуміло, то з цивільними, нажаль ні. Сьогодні вкрай необхідно обговорювати ці проблеми, обмінюватися досвідом їх вирішення, налагоджувати комунікацію між зацікавленими сторонами», – коментує в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Працюючи в Україні з 2014 року та маючи понад 250 співробітників, Данська рада у справах біженців наразі розширює свою діяльність в Україні, аби надавати життєво необхідну допомогу та реагувати на надзвичайну ситуацію, з якою стикнулось багато людей, які постраждали від війни. Така допомога надається у співпраці з партнерськими громадськими організаціями на місцях. Одним із ключових партнерів у Дніпропетровській області є ГО «Правозахисна група «СІЧ», спільно з представниками якої й було проведено захід.

Вдячна організаторам за можливість взяти участь у круглому столі. Підняли болючі та важливі питання, що стосуються цивільних осіб, постраждалих від збройної агресії сусідньої країни. Тільки плідна співпраця й взаємодія між системою БВПД та органами державної влади і організаціями-партнерами призведе до результату. Тож працюємо, поєднуючи зусилля», – ділиться провідний юрист сектору «Дніпровське бюро правової допомоги» Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Олена Тертишна.