назад

Круглий стіл щодо реалізації пілотних проєктів у напрямку вдосконалення системи правосуддя, дружнього до дитини

Удосконалення механізму захисту прав дитини в рамках реалізації пілотних проєктів БАРНАХУС та «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програма) стало темою круглого столу, який відбувся в Регіональному центрі з надання БВПД у Тернопільській області за участю психологині центру соціально-психологічної реабілітації дітей «БАРНАХУС» Мар’яни Гевко та начальника відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Тернопільської обласної прокуратури Тетяни Войтович, директорки Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марини Лукіянової.

Директорка Регіонального центру Ірина Хондогій підкреслила, що одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є захист прав дітей, спрощення їх доступу до правових послуг та надання якісної правової допомоги, а також акцентувала увагу присутніх на налагодженні ефективної взаємодії органів прокуратури, психологів та центрів з надання БВПД стосовно вжиття заходів, спрямованих на реалізацію ефективного захисту прав постраждалих дітей у кримінальних провадженнях за їхньої участі.

Необхідно посилити співпрацю з ключовими учасниками, задіяними в реалізації Програми, в частині інформування законних представників дітей, які є постраждалими у кримінальних провадженнях про можливість отримання безоплатної правової допомоги, сприяння залученню адвокатів та юристів центрів з надання БВПД на ранніх етапах провадження – наголосила Ірина Хондогій.

За словами Тетяни Войтович пілотний проєкт БАРНАХУС цілком виправдовує свою ефективність, але необхідно вносити зміни в КПК України в частині, що стосується обов’язкової присутності адвоката на ранньому етапі досудового розслідування під час проведення процесуальних дій з неповнолітніми потерпілими чи свідками, щоб гарантувати, що останнім будуть надані ті ж права, що і дітям, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. Що стосується відновного правосуддя, то кількість заяв на участь у Програмі невелика, оскільки у зв’язку з введенням воєнного стану таке правопорушення як крадіжка (ч.1 статті 185 КК України) кваліфікується відразу за ч.4, що унеможливлює участь у ній неповнолітніх осіб, що вчинили правопорушення, а саме крадіжки складають левову частку усіх випадків.

В свою чергу, Мар’яна Гевко відмітила, що повторні опитування можуть бути дуже травматичними. Тому потрібно вживати спеціальних заходів, щоб гарантувати, що дітям надаються можливості давати докази в емоційно та фізично безпечних і сприятливих умовах, з повним дотриманням прав потерпілої особи.

Практика показує, що повторні опитування, які проводять люди без спеціальної підготовки, можуть спотворити розповідь дитини про події.

Марина Лукіянова, яка приєдналася до участі у заході в режимі онлайн поділилася досвідом та практичними порадами щодо налагодження ефективної співпраці між ключовими учасниками у напрямку реалізації проєктів БАРНАХУС та «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

За підсумками круглого столу учасники домовилися й надалі проводити спільні зустрічі з метою обміну досвідом та практичною реалізацією пілотних проєктів, а також про подальший розвиток взаємної та плідної комунікації в межах своїх повноважень, яка спрямована на вдосконалення системи правосуддя, дружнього до дитини, а також імплементацію найкращих практик захисту прав дітей.