назад

Круглий стіл щодо вирішення питання про застосування амністії

OkM 170922 01 122 вересня у Великописарівському районному суді Сумської області відбулася відкрита нарада у форматі «круглого столу» на тему «Виконання Закону України «Про амністію у 2016 році» у Великописарівському районі». На захід було запрошено як учасників

заступника начальника відділу «Великописарівського бюро правової допомоги» Охтирського МЦ з надання БВПД Євгена Мороза та головного спеціаліста Людмилу Мусієнко; першого заступника голови Великописарівської райдержадміністрації Миколу Скоромного, начальника Великописарівського відділу Охтирської місцевої прокуратури Олексій Скоромного; начальника Великописарівського ВП Охтирського ВП ГУНП у Сумській області Юрія Сидоренка; керівника Великописарівського районного сектору з питань пробації Сергія Лофицького та провідного інспектора Валерію Тараненко. Круглий стіл проводили голова суду Наталія В’юнник та суддя Оксана Семенова.

Учасники обговорювали Закон України «Про амністію» – набрав чинності 07.09.2017 року, що підлягає виконанню протягом трьох місяців. Відповідно до якого звільненню від відбування покарання у вигляді позбавлення волі засуджених за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, для відповідних категорій громадян (вагітні, неповнолітні, інваліди, пенсіонери тощо), а також інших спеціальних категорій (осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій). Окремо Законом визначено перелік громадян, до яких норми Закону про амністію не застосовуються. До цього переліку, зокрема, увійшли ті особи, які вчинили злочини проти національної безпеки.

OkM 170922 03 1

Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою особи, яка підтримує публічне обвинувачення в суді чи здійснює нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.

«Застосування амністії не допускається, якщо обвинувачений (підсудний) або засуджений заперечує проти цього», – зазначила Наталія В’юнник.

Учасниками наради було розглянуто можливість застосування цього Закону до осіб які відбувають покарання, не пов’язаних з позбавленням волі та проживають на території Великописарівського району і їх справи про амністію підлягають розгляду в місцевому суді. Та за підсумками наради вирішено:

1) Великописарівський районний сектор з питань пробації, Великописарівський відділ Охтирської місцевої прокуратури, Великописарівське відділення поліції – ініціює застосування амністії до осіб, справи яких перебувають в їхньому провадженні;

2) Великописарівське бюро правової допомоги – надає правові консультації та допомагає в складанні клопотання про застосування амністії особам, які бажають самостійно звернутися до суду (консультації можуть бути надані по т. (05457)5-15-20,  т. (050)066-18-31 або при звернення за адресою смт В. Писарівка вул. Ярослава Мудрого1 к.11);

3) Великописарівський районний суд Сумської області – вирішує питання застосування амністії по кожній особі індивідуально, згідно з цим Законом;

4) Великописарівська РДА – організовує своєчасний облік звільнених осіб відповідно до цього Закону.

Довідково: із повним текстом Закону України «Про амністію» можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України: [http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1810-19].

Великописарівське бюро правової допомоги: вул. Я. Мудрого, 1; тел. (05446)4-2-23.