назад

Відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}Xeniya/IMG_20170925_091722.jpg{/gallery}

Вчора, 25 вересня 2017 року, в актовому залі Головного територіального управління юстиції у Харківській області, за сприяння Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», фінансованого урядом Данії, згідно Плану, відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги. 

{gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}Xeniya/IMG_20170925_091722.jpg{/gallery}

Вчора, 25 вересня 2017 року, в актовому залі Головного територіального управління юстиції у Харківській області, за сприяння Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», фінансованого урядом Данії, згідно Плану, відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги. 

IMG 20170925 091904

Відповідний Проект є частиною тривалих зусиль Ради Європи, спрямованих на підтримку виконання Україною своїх зобов’язань як країни-учасниці. Після успішної співпраці у процесі прийняття нового Кримінального процесуального кодексу та нового Закону України «Про Прокуратуру» у відповідності до європейських стандартів, яка здійснювалася шляхом реалізації проекту, Рада Європи прийняла рішення і надалі продовжуватиме підтримувати впровадження реформ, у рамках нового проекту.

IMG 20170925 091722

В тренінгу прийняли участь працівники місцевих центрів та бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, які безпосередньо працюють із клієнтами. Проводився тренінг адвокатами-тренерами Мариною Старовойтовою та Мирославою Дьоміною, які пройшли дводенний практикум у столиці, під час якого й розробили модельну програму каскадного тренінгу, допоміжні інформаційні та презентаційні матеріали для фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги.

IMG 20170925

З вітальним словом, до учасників тренінгу звернувся директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка, який подякував учасникам за проявлений інтерес і побажав усім результативної і плідної роботи. Анатолій Бородавка розповів про умови отримання права на безоплатну правову допомогу і про відмову у наданні такої допомоги, а також, про особливості прийняття рішень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги.   

IMG 20170921

Під час тренінгу, в форматі інтерактивної гри, були опрацьовані наступні теми:

Практика подання та порядок реєстрації заяви/повідомлення про кримінальне правопорушення;

Забезпечення права на захист вразливих категорій осіб;

Набуття статусу потерпілого та про статус і права свідків у кримінальних провадженнях;

Процедура виклику до слідчого, прокурора та суду тощо.

В процесі навчання були розглянуті, з практичної точки зору, питання затримання, в тому числі адміністративного та  обрання запобіжного заходу. Марина Старовойтова акцентувала увагу на тому, що: «Уповноважена службова особа, яка здійснила затримання, має негайно повідомити про це відповідний Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та захисник такого центру повинен прибути до затриманого негайно, але не пізніше двох годин з моменту повідомлення центру про затримання».   

Мирослава Дьоміна, в ході опрацювання питань щодо обрання запобіжного заходу, звернула увагу на виклад обставин, які дають підстави підозрювати, обвинувачувати особу у вчиненні кримінального правопорушення: «У клопотанні має бути посилання на один або кілька ризиків неналежної процесуальної поведінки підозрюваного/обвинуваченого, зазначених у статті 177 КПК України, і виклад обставин, на підставі яких слідчий, прокурор дійшов висновку про наявність ризику (або ризиків), зазначених у клопотанні, а також посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини».       

IMG 20170925 091759

Впродовж тренінгу учасниками виконувалися практичні завдання за темами – «Домашнє насильство», щодо роз’яснення прав, процедури подання скарги и вжиття подальших заходів націлених на припинення жорстокого поводження з потерпілими;  «Затримання особи», щодо питань пов’язаних з лікуванням у місцях тримання під вартою; «Цивільний позов у кримінальному провадженні» та ін.

IMG 20170925 094626

В заключній частині тренінгу, були розглянуті питання оскарження дій, бездіяльності та рішень слідчого і прокурора, виконання Вироку, звільнення від відбування покарання та про порядок передачі в Україну осіб, засуджених в інших країнах, для відбування покарання.      

Наприкінці тренінгу учасниками була узагальнена практика викладеного матеріалу та підбиті підсумки. 


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 

у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua/ua/