назад

Круглий стіл «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги» 20.11.2014

20 листопада 2014 року  у Полтаві пройшов регіональний круглий стіл«Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги».

Участь у круглому  столі взяли представники Полтавського центру БВПД,  головного управління юстиції в  Полтавській області,  апеляційного суду Полтавської області, органів адвокатського самоврядування Полтавської області, прокуратури Полтавської області,  УМВС України в Полтавській області, управління державної пенітенціарної служби України в Полтавській області, адвокати системи БВПД. Також, взяли участь Президент Асоціації Адвокатів України та координатор зі зв’язків з громадскістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в регіоні. Загалом – 20 учасників. Захід висвітлювати місцеві ЗМІ.

Із вступним словом до учасників круглого столу звернувся директор Полтавського центру БВПД Дзюбенко Олександр Леонідович, який проінформував учасників про основні напрямки діяльності Центру БВПД, про  останні законодавчі зміни пов’язані із прийняттям нового ЗУ «Про прокуратуру», підкреслив пріоритетність подальшого впровадження стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі.

Також, учасників круглого столу привітала начальник ГУЮ Полтавської області Пашко Ірина Станіславівна, яка розповіла про  порядок проведення зовнішнього відбору адвокатів БВПД та побажала плідної праці учасникам круглого столу.

Начальник відділу  забезпечення якості правової допомоги Ребрик Ярослава Степанівна ознайомила учасників круглого столу зі Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, з основними завданнями та функціями менеджера із забезпечення якості надання БВПД, з  інструментами моніторингу якості надання БВПД.

Президент Асоціації Адвокатів України Чернобай Олег Валерійович розповів про Колізії кримінального процесу які впливають на якість правової допомоги та підкреслив цінності взаємодії та крітерії спілкування учасників кримінального процесу.

Учасники круглого столу обговорили можливі шляхи вирішення проблемних питань взаємодії та подальшої співпраці у напрямі забезпечення якості безоплатної правової допомоги особам, що її потребують.

За результатами круглого столу прийнято рішення про проведення спільних заходів  з підвищення кваліфікації адвокатів за участю Полтавського обласного центру з НБВПД, Асоціацією Адвокатів України та Радою адвокатів Полтавської області, організовувати спільні навчання  з підвищення кваліфікації працівників правоохоронних органів області,  досягнуто домовленостей із представниками Управління Державної пенітенціарної служби в Полтавській області  стосовно розроблення  механізму контролю кількості відвідувань підзахисних осіб адвокатами системи, а також інформування засуджених  про право на безоплатну правову допомогу. Досягнуто домовленості з суддівським корпусов про своєчасне та належне інформування учасників кримінального провадження про дату, час і місце судового розгляду та завчасне повідомлення суду про неможливість явки адвоката через Полтавський обласний центр.

Круглий стіл організовано Координаційним центром у співпраці із Полтавським центром БВПД, Міжнародним фондом «Відродження», Американською асоціацією юристів «Ініціатива з верховенства права» та Українською фундацією правової допомоги.

БІЛЬШЕ ФОТО