назад

Круглий стіл у Городку: про проблеми ВПО та можливості для їх вирішення

IMG 7014     У середу, 21 грудня, в Городоцькій центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл із вимушеними переселенцями на тему: «Права внутрішньо переміщених осіб та надання їм безоплатної правової допомоги», під час якого обговорили проблеми, які найчастіше виникають у цієї категорії осіб, а також куди звертатися за допомогою у їх вирішенні.

     “Роз’яснення законодавства, фахові юридичні консультації з приводу того, як бути в тій чи іншій ситуації, — це те, що гарантує держава кожному, хто звертається до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги, — наголосила начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Ірина Ярусевич. — Крім того, якщо ви потребуватимете послуг адвоката, у визначених Законом випадках його призначають за кошти з державного бюджету”.

     Як працює бюро правової допомоги у Городку та які послуги надає, внутрішньо переміщеним особам розповів начальник бюро Артем Кляхін.

IMG 7016

     Радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Хмельницькій області Олег Майданюк звернув увагу присутніх на політику Міністерства щодо переміщених осіб, а також на системні проблеми, що у них виникають, зокрема щодо працевлаштування, отримання субсидій.

     Завідувач сектору у справах сім’ї УСЗН Городоцької райдержадміністрації Олександр Казмірчук та начальник Городоцького відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Анжела Ярошевська ознайомили громадян з порядком отримання окремих актів цивільного стану та переліком безкоштовних послуг, що їх надають працівники центральної районної бібліотеки, можливостями для започаткування власного бізнесу.

IMG 7013

     Відтак із переселенцями провели добровільне анкетування, що мало на меті вивчення думки цієї категорії осіб про їх соціальний статус та проблеми.

     На завершення заходу вимушених переселенців проконсультували з питань отримання житла, повторного свідоцтва про народження, можливості участі у виборчому процесі, після чого роздали їм буклети про безоплатну правову допомогу з контактами Хмельницького місцевого центру та Городоцького бюро правової допомоги, візитівки радника Міністерства соціальної політики.