назад

Круглий стіл у Тростянецькому бюро правової допомоги: «Правова допомога як вид соціальної гарантії»

OkM 2016 11 3 Kr Stil 1   Проблема забезпечення прав людини, у тому числі соціальних, на сьогоднішній день є досить актуальною. Адже права людини — це певні рівні соціальні можливості для окремих осіб та їх об’єднань щодо задоволення ними своїх природних і соціальних потреб та відповідних вимог, що визнаються й охороняються державою.

Зважаючи на проблематику вище зазначеного питання, не випадково темою круглого столу у Тростянецькому бюро правової допомоги стала «Правова допомога як вид соціальної гарантії», що відбувся 3 листопада 2016 року.

Розпочалася робота круглого столу зі вступного слова  директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олени Демченко. Вона розповіла що надання безоплатної правової допомоги це  – соціальна програма Уряду України, що гарантує людям ефективний захист їх прав. Нею наголошено, що значний відсоток клієнтів становлять саме: соціально вразливі категорії громадян: безробітні, малозабезпечені, пенсіонери, одинокі матері.

OkM 2016 11 3 Kr Stil 2

Наступне слова надавалося начальнику відділу правової інформації та консультацій Миколі Кравченку.Він повідомив: «Основний Закон України, а саме: ст. 46 визначає право особи на соціальний захист за рахунок бюджетних коштів. Цей вид соціального забезпечення отримав назву «державна соціальна допомога». Вона надається за рахунок коштів Державного бюджету. Тому центри правової допомоги є яскравим прикладом, як один із видів соціальних гарантій, з боку держави. «Так до Охтирського місцевого центру за рік  роботи звернувся 61 учасник АТО, що свідчить про довіру з боку громадян», – додав Микола Кравченко.

  OkM 2016 11 3 Kr Stil 3Продовжив виступ керівник бюро правової допомоги Борис Козловський, який висвітлив питання щодо категорій населення, які  мають змогу, у разі потреби, скористатися послугами адвоката з метою захисту своїх порушених, невизнаних, оспорюваних прав; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. «На бюро правової допомоги, у тому числі, і на Тростянецьке, покладено функцію забезпечення прийняття та видачі документів під час реєстрації громадських формувань. Це дасть змогу всім охочим створити громадську організацію чи внести зміни до установчих документів на місцях, заощаджуючи час», доповнив виступаючий. Навів приклади з якими стикалися за два місяці роботи бюро.

Головний спеціаліст бюро правової допомоги Вячеслав Тютюнник розповів типові проблеми в реалізації основних соціальних прав людини, шляхи їх вирішення, висвітлив нещодавно прийняті зміни в законодавстві України, які набули або набувають юридичної сили в цьому році.

Особливої уваги приділив проблемним питанням з реалізації права на: пенсію, допомогу по безробіттю, державні програми дотацій і житлових субсидій,  адресну допомогу внутрішньо перемішеним особам, допомогу  дітям, які позбавленні батьківського піклування та інше.

Учасники  заходу: керівник апарату Тростянецької районної державної адміністрації Лариса Григорець, заступник голови  Тростянецької районної ради Олексій Котко та Тростянецький міський голова Юрій Бова висловили свою думку з приводу реалізації системи надання безоплатної правової допомоги спільно з органами місцевого самоврядування, складнощі, здобутки та практичні аспекти прийому громадян.

Кожне з питань супроводжувалося активним обговоренням усіма учасниками круглого столу.

Після обговорення працівники бюро надали відповіді на поставлені питання присутніх та представникам місцевих ЗМІ.

OkM 2016 11 3 Kr Stil 4 Директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир висловила надію, що бюро правової допомоги підвищать рівень правової обізнаності громадян та допоможуть у вирішенні порушених прав та законних інтересів.

 

«Сьогодні дуже приємно, що завдяки спільним зусиллям місцевої влади та Охтирського місцевого центру на Тростянеччині успішно реалізується даний проект і жителі району мають змогу отримати якісні та кваліфіковані юридичні послуги», – додала директор Охтирського місцевого центру. Вона висловила вдячність ЗМІ за плідну співпрацю у частині поширення інформації про діяльність місцевого центру та його структурних підрозділів – бюро правової допомоги.