назад

Круглий стіл «УГГ- 40 років: на сторожі прав людини»

109 листопада 2016 р. в Івано-Франківську в Центрі патріотичного виховання молоді ім. С. Бандери гідно вшанували і згадали дату: 40-річчя створення УГГ (Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод).

Круглий стіл-дискусія на тему: «УГГ- 40 років: на сторожі прав людини», за участю науковців ПНУ ім. В. Стефаника, учасників створення у 88-89-х роках УГС та НРУ на Прикарпатті, вчителів історії та правознавства, членів НСО «Пласт» та ГО «Суспільна Амністія», правників та представників «Громадської приймальні» УГС з прав людини, Головного територіального управління юстиції в області, журналістів місцевих ЗМІ.

Під час круглого столу виступили і дискутували заст. дир. РЦ в області В. Ковальчук, Ю. Вацик – від Громадської приймальні Гельсінської спілки, та Я. Левкун – від Головного територіального управління юстиції в області.

Важливо, що доповіді з відеослайдами про засновників УГГ (М. Руденка, П. Григоренка, Л. Лук’яненка, О. Бердника, О. Мешко, О. Тихого, І. Кандибу, М. Мариновича та ін.) зробили самі старшокласники ЗШ 1-3 ступенів № 28 під керівництвом Б. Максимця та Н. Зварун. І після обговорень та дискусій дійшли до висновку, що треба надалі досліджувати тему правозахисного руху на Україні. А оскільки яскравими постатями діяльності УГГ (1976-1988) були представники нашої області: Оксана Попович, Ірина Сеник, Василь та Петро Січки, Стефанія Петраш-Січко, О. Ярослав Лесів, Зіновій Красівський, Василь Романюк (пізніше Патріарх Володимир), Богдан Ребрик, Василь Долішній, Дмитро Гриньків, Опанас Заливаха, Люба Лемик, Євген Пронюк, Петро Марусик, Марія Дубенська, Олег Озарко-добре, що досліджувати ці трагічні але важливі сторінки їх діяльності, мають саме небайдужі молоді особи.

На жаль, залишилось небагато із тих, хто боровся ціною втрати своєї свободи і підтримував правозахисний рух на Україні. Тому варто проводити такі дискусії-дослідження.