назад

Криворізькі місцеві центри допомагають захистити права засуджених

3Днями Криворізькі місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги підписали меморандуми про співпрацю з Тернівським та Саксаганським районними відділами пробації. Таким чином було дано старт програмі надання безоплатної правової допомоги особам, засудженим за правопорушення без позбавлення волі.

«На даний момент на обліку в місті перебуває близько тисячі засуджених громадян без відбування покарання в місцях позбавлення волі, – розповів у ході зустрічі з фахівцями системи БПД начальник Тернівського районного відділу з питань пробації Валерій Циховський. – Багато хто з них не має можливості працевлаштуватися, оскільки більшість підприємств їм відмовляє в прийомі на роботу. Зустрічаються і випадки порушення їх житлових, майнових та інших прав. Таким чином правова допомога для таких людей є дуже важливою і необхідною».

Як в свою чергу підкреслила начальник Саксаганського районного відділу пробації Ірина Гранкіна, головне завдання пробації – це соціалізація умовно засуджених. «По суті, це можливість дати людині, яка порушила закон, другий шанс, щоб виправити своє життя. Такі люди мають право на працю, як і звичайні громадяни. І допомогти їм реалізувати це право часто означає – вберегти від повторного вчинення злочину», – зазначила вона.

Саме задля вирішення проблемних питань умовно засуджених Кривбасу районними відділами з питань пробації і було підписано меморандуми про співпрацю з місцевими центрами  з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Отримувати правову допомогу дані особи зможуть на загальних підставах, відповідно до Закону України «Про надання безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначив в. о. директора Другого криворізького місцевого центру з надання БВПД Віктор Топольський. – А як повідомили нам фахівці районних відділів з питань пробації, більшість їх підопічних відносяться саме до категорії малозабезпечених громадян».

Нагадаємо, що пробація – це система наглядових і соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених. Вона має на увазі виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Департамент пробації є структурним підрозділом Міністерства юстиції України, що забезпечує виконання кримінальних покарань і пробації відповідно до Закону України «Про пробації» (введений в дію 28.08.2015 р)

Впровадження служби пробації в Україні – це крок назустріч європейським стандартам дотримання прав людини і перспектива «виправити» правопорушників без ув’язнення.

Цілодобова всеукраїнська гаряча лінії системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/06/2{/gallery}