назад

Покращення правової обізнаності осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості

1На продовження виконання Угоди про співробітництво від 25.01.2017 між Маріупольським міським центром зайнятості та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій області (далі – Регіональний центр), 07 червня 2017 року в приміщені Центрального та Приморського району відділу організації працевлаштування населення Маріупольського міського центру зайнятості відбувся спільний профконсультаційний захід для осіб з особливими потребами, за адресою: м. Маріуполь, вул. Зелінського, 27а, вхід з фасаду будівлі.

Заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Дар’я Нефьодова-Лепіна провела інформаційно-консультаційний семінар для осіб з обмеженими фізичними можливостями (ст.14 Закону України «Про зайнятість населення»), які перебувають на обліку в службі зайнятості.2

Так, фахівець Центру сповістила присутнім про роботу системи безоплатної правової допомоги в Україні, функціонування Регіонального центра з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях та двох місцевих центрів на Донеччині – в містах Маріуполь та Краматорськ, їх юрисдикцію, компетенцію та основні завдання. Також було зазначено контактну інформацію – адреса, номера телефонів, графік роботи центрів.

Представник центру повідомила про категорію осіб, які згідно ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, звертаючи увагу, що у своїй діяльності центри взаємодіють з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, всеукраїнським благодійним фондом, представниками міжнародних організацій тощо, про що укладено відповідні меморандуми.  

4У ході зустрічі працівник центру розповіла про запровадження роботи бюро правової допомоги (далі – бюро)Бюро є самостійним відділом Краматорського місцевого центру з надання БВПД. Основними завданнями Бюро є:

1) правопросвітництво у територіальних громадах;

2) надання безоплатної первинної правової допомоги;

3) забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги;

4) надання безоплатної вторинної правової допомоги (крім захисту);

5) забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції. 

3Так, у Донецькій області з 2016 року функціонують бюро у наступних містах – Курахове, Вугледар, Волноваха, Селидове, Покровьск (Красноармійськ), Олександрівка, Костянтинівка, Дружківка, Торецьк (Дзержинськ), Добропілля, Лиман (Красний Лиман), Слов’янськ, Бахмут (Артемівськ), Авдіївка, смт. Нікольське (Володарське).


       Під час профконсультаційного заходу слухачі мали змогу поставити для кожного з них хвилююче питання правового характеру, а також отримати роз’яснення щодо забезпечення доступу осіб до первинної та вторинної правової допомоги[i] згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу[ii]».


До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях можна звернутися звернутися шляхом

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя

– телефон: (061) 224-44-50 

– електронна пошта: office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua  

у Донецькій області:  

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67 

– електронна пошта: office.donetsk@legalaid.zp.ua