назад

Розпочато безстрокову акцію протесту Координаційного центру з надання правової допомоги

 

18892950 1780486118634550 2784937987999802696 n6 червня 2017 року розпочато безстрокову акцію протесту працівників Координаційного центру з надання правової допомоги. Акція зумовлена низкою подій, пов’язаних із конкурсом на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги, проведеного Міністерством юстиції у непрозорий спосіб. Численні обгрунтування щодо цього, публічні заяви та звернення до Міністра юстиції з проханням відповідної реакції від команди усієї системи безоплатної правової допомоги та правозахисних громадських організацій – були неодноразово проігноровані. Акція триватиме допоки усі вимоги не будуть послідовно виконані. У той же час, надання правової допомоги громадянам у щоденному режимі не припиниться.

ФОРМАТ АКЦІЇ

Безстрокова акція протесту працівників Координаційного центру з надання правової допомоги триватиме, поки наші вимоги послідовно не будуть виконані Міністром юстиції України та Кабінетом Міністрів України.
Всі регіональні та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують функціонувати у звичному режимі, надаючи необхідну правову допомогу усім, хто її потребує і має право на неї. Регіональні та місцеві центри є окремими юридичними особами, мають затверджені кошториси і плани роботи, тому цей протест не позначається на їх операційній діяльності.

IMG 8948

ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОТЕСТУ

Повага до гідності, прозорість та підзвітність, незалежність від політичного впливу – це ті цінності, які система безоплатної правової допомоги виборювала впродовж останніх п’яти років. Ми здобули суспільну довіру і право на життя під час Революції Гідності, коли були чи не єдиною державною інституцією, що захищала права громадських активістів.
На наше переконання, те, у який спосіб щойно відбувся конкурс з відбору нового директора Координаційного центру з надання правової допомоги, нівелює базові принципи, на яких ґрунтується наша діяльність, підриває довіру до системи, зрештою, позбавляє сотні тисяч людей – наших клієнтів права на справедливість. Це – наруга над гідністю і людськими правами.
Система безоплатної правової допомоги в Україні – інституція, яка служить громадянам України, фінансується коштами платників податків і звітує, насамперед, перед суспільством. Ми не можемо і не маємо права ні на йоту допустити сумнів у нашій ціннісній чистоті і дозволити зламати те, довіру до чого здобували сумлінною і тяжкою працею. Вважаємо цю боротьбу нашою особистою Революцією Гідності, заради мільйонів громадян, яким служимо.

NB! Переглянь передумову протесту тут: http://protect-legalaid.info/

ВІДПОВІДНІСТЬ ПРОТЕСТНИХ ДІЙ ЦІННОСТЯМ І БАЧЕННЮ СИСТЕМИ БПД

Однією з наших цінностей є НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. У нашому стратегічному звіті, схваленому Міністром юстиції, ця цінність сформульована, зокрема, так «Ми є незалежною складовою системи юстиції. Міністерство юстиції не втручається в нашу операційну діяльність». Наше БАЧЕННЯ передбачає, що «Мережа незалежних надавачів безоплатної правової допомоги відповідає правовим потребам людей». Тому наші дії у рамках даної акції повністю відповідають цінностям і баченню системи безоплатної правової допомоги, а отже, є частиною нашого обов’язку.

НАШІ ВИМОГИ

1. Анулювати результати проведеного конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги.
2. Змінити порядок призначення директора Координаційного центру з надання правової допомоги з переданням відповідних повноважень від Державного секретаря Міністерства юстиції до Кабінету Міністрів України.
3. Провести новий, об’єктивний і прозорий конкурс за паритетною участю правозахисних громадських організацій та міжнародних партнерів, зокрема, за уже існуючим прикладом проведення публічних конкурсів у системі безоплатної правової допомоги.
4. Розпочати публічну професійну дискусію з метою підвищення незалежності системи безоплатної правової допомоги та мінімізації політичного впливу на неї відповідно до рекомендацій Ради Європи з подальшим прийняттям відповідних рішень Урядом України.

НАША РЕАКЦІЯ на публічну заяву Міністра юстиції України Павла Петренка від 5 червня 2017 року

Заява Міністра, на превеликий жаль, повністю підтверджує наші найгірші очікування і загрози, які ми описали у своїх заявах. Ці загрози реальні, бо їх публічно підтверджує Міністр юстиції.

18814118 1780486538634508 5802294693727668719 n

Слова «Ніхто не буде звільнений за висловлення своєї думки, у тому числі якщо вона спрямована проти Міністерства юстиції» підтверджують те, що Міністр, перевищуючи свої повноваження, планує безпосередньо впливати на кадрові рішення в системі БПД, що належать до виключної відповідальності директора Координаційного центру з надання правової допомоги, і не має значення, позитивний цей вплив чи негативний.

Слова «Запрошую всіх керівників регіональних місцевих центрів та керівників бюро на відеоконференцію, яка відбудеться в приміщеннях обласних управлінь юстиції у вівторок, 6 червня, о 10:00. Друзі, приходьте. Долучайтесь! Будемо мати відверту розмову команди однодумців…» так само свідчать про безпосереднє втручання Міністра в діяльність центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть їх структурних підрозділів – бюро правової допомоги, на яке він не має жодних повноважень відповідно до законодавства. Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до закону є територіальними відділеннями Координаційного центру з надання правової допомоги, а відповідно до положення про них, затвердженого самим же Міністром Павлом Петренком, їх директори є підзвітними і підконтрольними саме директору Координаційного центру з надання правової допомоги, а не посадовим особам Міністерства юстиції України, включно з Міністром, чи керівникам територіальних органів Міністерства. Положенням про центри, відповідно до міжнародних стандартів, не передбачено прямої взаємодії між центрами і Мін’юстом чи його територіальними органами. Саме це і є однією з гарантій незалежності системи безоплатної правової допомоги. Натомість Координаційний центр з надання правової допомоги якраз і створений з метою формування та забезпечення функціонування в Україні ефективної системи безоплатної правової допомоги. Саме до повноважень Координаційного центру з надання правової допомоги, а не Міністерства юстиції України, віднесено повноваження щодо управління системою безоплатної вторинної правової допомоги. Але Міністр у своїй публічній заяві не запрошує на відеоконференцію нікого з Координаційного центру з надання правової допомоги.

Враховуючи відсутність належної реакції на заяви громадськості до і після проведення конкурсу, наші заяви, цілодобовий тиск на керівників наших територіальних відділень через підневільних державних службовців – керівників територіальних органів Міністерства юстиції, останні спроби якого було вчинені сьогодні зранку, і, як наслідок – втрату довіри до Міністра, оголошуємо про свої наміри створити робочу групу з розроблення законодавства, необхідного для впровадження принципу незалежності у діяльність системи безоплатної правової допомоги. До завершення діяльності робочої групи, з метою уникнення провокацій, команда Координаційного центру з надання правової допомоги у повному складі йде у відпустку і працюватиме дистанційно, за межами приміщення по вулиці Січових Стрільців, 73. Враховуючи, що все законодавство у сфері надання безоплатної правової допомоги розроблене силами нашої команди у співпраці з правозахисними організаціями та експертами, ця робота буде виконана якісно і в короткий строк, після чого її результати будуть запропоновані Міністрові для внесення на розгляд Уряду і винесені на громадське обговорення.

У разі будь-яких спроб чинити тиск на працівників системи безоплатної правової допомоги ми негайно інформуватимемо ЗМІ і будемо змушені вдатися до більш рішучих форм протесту.

18950963 1780486361967859 182241230213847822 n

Приносимо вибачення за можливі незручності.

NB! Переглянь передумову протесту тут: http://protect-legalaid.info/

IMG 895411111

Ми вдячні Міністру юстиції Павлові Петренку за увагу до сьогоднішньої акції Координаційного центру, унаслідок чого стало можливим передати йому особисто публічне звернення команди системи безоплатної правової допомоги стосовно порушених базових принципів при проведенні конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги та зазначені.