назад

Криворізькі правники активно працюють над правовим вихованням молоді

22635246 1485226901554404 1149681691 nФахівці системи безоплатної правової допомоги м. Кривий Ріг – активні учасники різного роду заходів, значна частина з яких спрямована на правове виховання молоді. Студентам та школярам важливо вчасно дізнатись про свої права та обов’язки для того, щоб у подальшому вміти застосовувати правові норми для вирішення різних життєвих ситуацій. У першій половині жовтня спеціалісти системи БПД Кривого Рогу провели ряд заходів, які покликані не просто проінформувати молодих людей про систему безоплатної правової допомоги, а і ще й озброїти студентів знаннями українського законодавства.

Так, напередодні Дня юриста, Криворізький факультет Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відзначав маленький ювілей – річницю діяльності юридичної клініки “Соломон”. У цей день, 5 жовтня, майбутні юристи, їх викладачі, керівники клініки Оксана Лучко та декан факультету Максим Почтовий підвели підсумки проведеної роботи, намітили плани на найближче майбутнє, відзначили важливість та актуальність подальшого розвитку юридичного клінічного руху в місті. Начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Кожем’яка висловила юристам подяку від імені директора Центру Олександра Юрчука. А також наголосила на важливості для такого великого міста, як Кривий Ріг, роботи юридичних клінік та допомоги соціально-незахищеним верствам населення. За рік центрами з надання БВПД разом з Криворізьким факультетом ДДУВС було проведено чимало правопросвітніх заходів, які сприяли зростанню рівня правової культури населення, обміну корисною інформацією та досвідом між теоретиками та практиками. Важливо, що у ході таких зустрічей відбувалось також і перенаправлення клієнтів, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги, у міські центри з надання БВПД.

10 жовтня 2017 року у Криворізькому педагогічному університеті пройшов Всеукраїнський молодіжний форум у рамках V осінньої школи молодіжного лідерства “ПроЯв”.  У рамках форуму студенти висловили власне бачення “ідеального” університету, міста, країни. Криворіжець Денис Шабанін, перший віце-президент Національного студентського союзу, разом з хмельничанкою Анастасією Козак, президентом Національного студентського союзу, презентували присутнім посібник для керівників органів студентського самоврядування. Студент Донецького національного університету економіки та торгівлі ім. Туган-Барановського Дмитро Буряк розповів про Молодіжний проект “U-Report.Україна”.

Під час дискусії про нововведення, передбачені Законом України “Про освіту”, начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка закликала студентів для захисту своїх прав звертатись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А також розповсюдила серед голів студентських рад факультетів Криворізького педагогічного університету посібник та інформаційні матеріали про доступ до безоплатної правової допомоги.

Того ж дня, 10  жовтня 2017 року, у приміщенні юридичної клініки Економічного інституту фахівчині Першого та Другого криворізьких місцевих центрів з надання БВПД Наталя Кожем’яка та Любов Орещук розказали майбутнім правникам про порядок звернення за призначенням адвоката за рахунок держави та про проект “Я МАЮ ПРАВО”. Студенти та учні дізнались, що за хабарництво відповідальність несуть обидві сторонни, а для того, щоб попередити хабарництво та захистити себе, варто дотримуватись певного алгоритму дій. Слід, найперше, повідомити студентську раду, керівництво навчального закладу, а в разі необхідності – зателефонувати та проконсультуватись на гарячій лінії системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. Під час зустрічі для молоді також було організовано творче завдання під гаслом “Знай! Дій! Захищай”. А насамкінець заходу відбулось підписання меморандуму про співпрацю між Криворізьким економічним інститутом та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги міста.

Нагадуємо, що звернутись за безоплатною правовою допомогою в Кривому Розі можна за адресами: вул. Качалова, 2, пр. Героїв-підпільників, 1а, вул.С.Конткевича, 37 (з понеділка по п’ятницю, з 8.00 до 17.00), у приміщеннях виконкому Інгулецької райради на житломасиві Інгулець та в управлінні праці та соцзахисту населення виконкому Тернівської райради – щочетверга, у приміщенні Центру з надання адмінпослуг  (пл.. Молодіжна, 1а) – щовівторка та щоп’ятниці з 9.00 до 15.00, у Центрі з надання адмінпослуг Криворізького району – вул.Кобилянського, 152 (щосереди та щоп’ятниці з 9.00 до 12.00).

За телефоном гарячої лінії цілодобово та безкоштовно можна отримувати безоплатну первинну правову допомогу та дізнатись адреси всіх центрів та бюро системи безоплатної правової допомоги України – 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/100/7{/gallery}