назад

Криворізьких патрульних поліцейських озброїли знаннями про безоплатну правову допомогу

16865218 1263127323764364 6480782126352564880 n21 та 23 лютого 2017 року понад 400 патрульних поліцейських взяли участь у тренінгу, організованому Управлінням патрульної поліції м. Кривого Рогу спільно з Першим криворізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого криворізького місцевого центру Наталя Кожем’яка розповіла поліцейським про систему безоплатної правової допомоги в Україні.

Зокрема, Наталя Кожемяка розповіла поліцейським, що право на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальних провадженнях  мають особи, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт, особи, які затримані за підозрою у вчиненні злочину чи до  яких  як запобіжний захід обрано тримання під вартою, особи, у кримінальних  провадженнях  стосовно яких  відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник  залучається слідчим,прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення  окремої  процесуальної  дії. 

Фахівець центру разом із присутніми на тренінгу правоохоронцями детально опрацювала порядок інформування центрів БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, визначеного Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 №1363. У поліцейських виникало чимало питань: як оформити відмову затриманого від адвоката, що робити, якщо адвокат не прибуває у визначений час тощо. Зупинились і на найбільш поширених порушеннях, які допускали у своїй роботі в 2016 році працівники Національної поліції України.

Найбільш цікавила присутніх інформація про структуру місцевих центрів та бюро правової допомоги Дніпропетровської області та міста Кривого Рогу, порядок звернення за безоплатною правовою допомогою у цивільних та адміністративних справах та випадки, у яких вона надається. Оскільки патрульним поліцейським доводиться частіше за інших зіштовхуватись з потерпілими в кримінальних провадженнях, то інформація про коло осіб, які мають право на призначення адвоката, гарантованого державою, була актуальною і затребуваною.

Усі присутні також отримали інформаційні матеріали з контактами центів з надання БВПД у Кривому Розі. Патрульним поліцейським, які є учасниками бойових дій (а таких в Управлінні патрульної поліції м. Кривого Рогу понад 50) було передано Пам’ятки учасникам АТО про їхні права та гарантії соціального захисту, розроблені громадською організацією “Юридична сотня”.

Робота патрульної поліції розпочалась в Кривому Розі в травні 2016 року. Середній вік патрульних – 27 років, 20% підрозділу складають жінки, 336 осіб мають вищу освіту. Це когорта молодих, виважених, націлених на допомогу людям спеціалістів. Тож отримання нових знань про систему безоплатної правової допомоги буде корисним як самим патрульним поліцейським, так і тим, права яких вони захищають.

Адреса Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, буд. 2. Телефон: 0564-05-54-04, +38 098 040 83 70.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/02/19{/gallery}