назад

Культурно-мистецький захід до Дня геолога в Охтирці

OkM 2017 08 15 museum  115 серпня до Дня геолога фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Марина Лапоног та Валерій Грабар з робочим візитом завітали до Охтирського міського краєзнавчого музею з метою обговорення порядку надання безоплатної правової допомоги та планів щодо проведення спільних правопросвітницьких заходів історико-правового характеру. Також директор музею Людмила Міщенко ознайомила присутніх із новим екскурсійним маршрутом «Давніми стежками скіфського Гелону».

Під час заходу йшлося про  археологічні пам’ятки різних періодів і культур. Серед таких пам’яток нашого краю особливе місце посідає найвідоміше у всьому світі  городище скіфської доби, сучасник давнього Вавилону, – скіфська столиця місто Гелон. Зі слів Людмили Міщенко існування даного комплексу пов’язане з переселенням у VII-VI століттях до н. е. на Лівобережжя значної частини іракомовних племен із загальною назвою скіфи.

OkM 2017 08 15 museum  3

На Охтирщині мешкали два скіфські племені: будини і геноли, останні заснували городище площею 4 тисячі га. «Його часто ототожнюють з Більським археологічним комплексом найбільшою у Європі пам’яткою доби раннього Залізного віку, яка розміщена на території Охтирського району Сумської області та частині Полтавської», – додала вона.

OkM 2017 08 15 museum  2

Також було наглядно продемонстровано археологічні знахідки: частини прикрас, натільних хрестів, списів тощо. Проведення цієї екскурсії дало можливість ознайомитися з історичним минулим нашого краю та ще раз переконатися у важливості знань про своїх предків.

OkM 2017 08 15 museum  4

OkM 2017 08 15 museum  6

Охтирський МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.