назад

Курсантам Сумської філії Харківського Національного університету внутрішніх справ розповіли про гендерну політику

Курсанти Сумської філії Харківського Національного університету внутрішніх справ   командно долучилися до обговорення правових питань під час проведення фахівчинею Регіонального центру Наталією Поставською та менеджеркою ГО «Сумське громадське коло» Оксаною Корсун навчально-пізнавальної гри «Гендерне павутиння».

Перед початком гри обговорили нормативну-правову базу з гендерної тематики, у тому числі Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», яким гарантується дотримання гендерної рівності. Серед іншого, диспутували щодо соціально-економічної сфери, зокрема, про рівність прав при працевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації та перепідготовці, одержанні винагороди за працю, а також зайнятті підприємницькою діяльністю.

Розглянули приклади дискримінаційної реклами, що заборонена згідно зі статтею 8 Закону України «Про рекламу». З’ясували функції Індустріального гендерного комітету із реклами (ІГКР), що проводить експертизу реклами на наявність дискримінації. Він розглядає скарги на дискримінаційну рекламу від громадян, а також надає експертні висновки у відповідь на звернення державних органів. Сумське Регіональне Представництво ІҐКР діє на базі Сумського державного університету”.

Під час проведення заходу визначили, що гендерна політика – це політика забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у суспільстві.  У системі безоплатної правової допомоги запроваджена гендерна стратегія «Рівні можливості», що передбачає застосування ґендерного підходу. Завдання стратегії – подолати ґендерні стереотипи та упередження, що роками існували у суспільстві та подавалися як норма. У своїй діяльності система безоплатної правової допомоги прагне забезпечити рівні можливості для чоловіків і жінок, що існують для них у сучасному соціумі.

Гравці п’яти команд у ході обговорення давали відповідь на питання картки,  чи відноситься запропонована ситуація до стереотипу, упередження чи дискримінації. Наявність різних точок зору на просте з першого погляду питання і дозволяє  подолати власний стереотип.

Розібратися у цьому допомогли також вправи з гендерного кейсу. Гендерний кейс включав підбірку заголовків статей, що були оприлюднені в електронних ЗМІ. Навмисно текст збережено без змін, щоб учасники команд  ще й опрацювали лексичні помилки. На жаль, інтернет-видання нерідко публікують матеріали з гучними заголовками з метою привернення до них уваги. Трапляється, що автори не задумуються над їх суттю.

Під час проведення заходу вчилися застосовувати гендерно-чутливу мовамову, в якій відсутні прояви мовного сексизму та дискримінації, в якій використовуються фемінітиви – слова жіночого роду,  альтернативні або парні аналогічним  поняттям  чоловічого роду.

Команди ознайомилися з такими поняттями як «ейджизм», «сексизм», «липка підлога», «гендерна сегрегація праці», «гендерні стереотипи», «гендерно-орієнтований бюджет» тощо.

За словами менеджерки громадської організації «Сумське громадське коло» Оксани Корсун «проблематика гендерної рівності, це, перш за все, – про рівень соціальної компетентності особи, а по-друге –  це повага до потреб людей, їх унікальності».

Завдяки грі «Гендерному павутинню» курсанти отримали нові знання і навички, навчилися відстоювати точку зору, а, можливо, й долати власні стереотипи. Крім підвищення рівня обізнаності з гендерної тематики  курсанти отримали також змогу формувати навички командної взаємодії.

За підсумками навчально-пізнавальної гри «Гендерне павутиння», переможці отримали грамоти за перше місце отримали, усі гравці отримали брендовану продукцію системи БПД.