назад

Кваліфіковану допомогу юристів надано мешканцям Сумщини

До Шосткинського місцевого центру звернувся громадянин, який опинився у непростій ситуації. Придбавши автомобіль за генеральною довіреністю від осіб, які також придбали цей транспортний засіб за довіреністю, чоловік дізнався, що власник автомобіля має великий борг за комунальні послуги, тому на машину може бути накладено арешт.

Фахівцями відділу попередньої роботи з клієнтами надано роз’яснення відвідувачу центру щодо правових наслідків продажу автотранспорту за довіреністю. По-перше, власником залишається той, на кому офіційно числиться машина. А це означає, що в будь-який момент він може скасувати довіреність і відкликати     назад своє авто. Природно, не повернувши при цьому гроші. По-друге, у разі загибелі однієї людини з тих, хто вказаний у довіреності, машину також легко можна втратити. Якщо помирає власник, то відповідно до закону про спадкування в права щодо володіння автомобілем вступають його спадкоємці, а вони довіреність з вами не укладали, тому легко можуть машину у вас вилучити. Також позбутися “свого” транспортного засобу можна і у випадку, якщо у власника виникнуть будь-які боргові зобов’язання перед державою, як у нашому випадку. Тож, купуючи машину по генеральній довіреності, потрібно бути готовим до того, що ситуація обернеться проти того, хто «володіє» автомобілем. Навіть у суді чоловік ніяк не зможе довести право власності на автомобіль. Фахівці Шосткинського місцевого центру рекомендували громадянину негайно переоформити автомобіль на себе та укласти з господарем автомобіля договір купівлі-продажу.

На жаль, генеральну довіреність на авто, більшість людей розглядає як найпростіший і найдешевший спосіб при купівлі-продажу автомобіля, не замислюючись над тим, скільки підводних каменів ховається за такою «угодою», якої з юридичної точки зору не існує в принципі.

На минулому тижні за період з 01.09 по 04.09.2015 до місцевих центрів звернулося 58 осіб.

Усього прийнято 61 звернення. Серед категорій питань: інші цивільні  – 13, соціальні – 11, земельні – 9, сімейні – 6, житлові – 5, інші – 5,  спадкові – 4, трудові  – 3, виконання судових рішень – 3, неправові – 2.

Для 10 громадян місцевими центрами Сумської області прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.