назад
19.05.21

Киянам розповіли, що треба зробити для призначення пенсії в десятиденний термін

Ніколи не зарано турбуватися про власне майбутнє. Громадянам передпенсійного віку потрібно завчасно готуватися до виходу на пенсію аби вчасно отримати, гарантовані державою виплати. У найкращому випадку протягом 10 робочих днів після того, як громадянин написав заяву на призначення йому пенсії за віком й приніс до Пенсійного фонду відповідні документи, фонд призначає йому виплату. Але трапляються випадки, коли минає кілька разів по 10 днів, а пенсія не призначається.

Отож, під час онлайн-заходу головний спеціаліст Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокат Олександр Заремба розповів киянам, як вирішувати проблемні питання, які виникають при призначенні пенсії.

 Обов’язок підготовки документів для призначення пенсії лягає на підприємство чи організацію, в якій працює майбутній пенсіонер. Якщо ж людина не працює, то такий обов’язок лягає безпосередньо на місцеве відділення Пенсійного фонду України. Проте, закон не зобов’язує підприємство, де працює громадянин, збирати необхідні документи для призначення пенсії, цим займається безпосередньо майбутній пенсіонер. Саме тому, для своєчасного призначення пенсії, всіма організаційними питаннями варто розпочинати займатися заздалегідь, в тому числі, отримати консультацію юриста в галузі пенсійного забезпечення, – наголосив Олександр Заремба.

Отже, для того, щоб офіційно стати пенсіонером, потрібно підготувати такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • трудова книжка (причому якщо в ній є некоректні записи, потрібні довідки, які підтвердять стаж);
  • довідка про заробітну плату (важливий нюанс: її оригінал надає людина в тому випадку, коли хоче, аби для нарахування пенсії взяли період роботи, коли в неї була висока зарплатня – якщо це було до 2004 року; якщо ж майбутній пенсіонер не надає таку довідку, пенсію йому призначать по тим відрахуванням, які є в електронній базі ПФУ після 2004 року);
  • свідоцтво про народження дітей (якщо звертається жінка або чоловік, які знаходились у декретній відпустці) — декретна відпустка зараховується при призначенні пенсії;
  • документи, які підтверджують навчання у вищому навчальному закладі або проходження військової служби, — ці періоди теж зараховуються при призначенні пенсії;
  • якщо людина має статус внутрішньо переміщеної особи, вона також має надати довідку ВПО.

Важливо, на сьогоднішній день, українці мають право подати заяву на призначення пенсії онлайн. Ця послуга дає можливість застрахованій особі самостійно подати заяву скан-копії всіх необхідних документів, а також вказати банківський рахунок та інші банківські реквізити тієї картки, на яку буде нараховуватися майбутня пенсія. Скориставшись цією послугою та подавши всі необхідні документи онлайн, особі, яка оформлює пенсію, буде достатньо лише раз відвідати відділення Пенсійного фонду України аби отримати своє пенсійне посвідчення. Подати заяву та відповідний перелік документів можна на порталі ПФУ.

Слід зазначити, що питання призначення пенсій завжди залишаються актуальними та мають індивідуальний характер, тому фахівці Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, допомагаючи киянам розібратися в тонкощах пенсійного забезпечення звертають увагу на всі індивідуальні особливості історій клієнтів, що звертаються до Центру, задля запобігання порушень прав пенсіонерів.