назад
28.09.17

Лебединське бюро правової допомоги на сторожі захисту прав людини

OkM 170928 0427 вересня відбулося чергове планове засідання комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, на яке запрошено начальника Лебединського бюро правової допомоги Сергія ІвановаЧлени комісії розглянули питання переведення неповнолітньої особи

до іншого вищого навчального закладу, вивчивши деталі справи, вирішили надавати дозвіл на переведення.

Цього ж дня проведено семінар для осіб, які перебувають на обліку у Лебединському міськрайонному центрі зайнятості на тему “Забезпечення рівних можливостей для захисту прав та законних інтересів особи”, спільно з юристом Анатолієм Кищиком.

OkM 170928 01

25 вересня фахівцем Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим, у межах укладеного Меморандуму про співпрацю, проведено лекцію щодо прав засуджених у Лебединському районному відділі з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, серед осіб, що перебувають у них на обліку (засудженні до покарання без позбавлення волі). Під час заходу обговорювалися сутність прав засуджених, що полягають у наданні повноважній особі можливості певної поведінки чи користування соціальними благами. Ступінь реалізації суб’єктивного права, включає в себе: по-перше, можливість засудженого вільно користуватися соціальними благами (харчуванням, речовим майном) у межах, встановлених правом; по-друге, можливість звернутися в необхідних випадках до захисту свого суб’єктивного права.

OkM 170928 02

Сергій Іванов розповів, що ст. 63 Конституції України встановлюється, що засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду. Тобто на засуджених поширюються, більшість прав, свобод та обов’язків людини й громадянина, які передбачені розділом II Конституції України. Із цієї конституційної норми випливає і те, що права засуджених можуть обмежуватися тільки законами, а не іншими, у тому числі, і відомчими, нормативно-правовими актами. «Згідно ч.1 ст. 7 Кримінально-виконавчий кодекс України додатково до положень Конституції України встановлюється, що держава поважає і охороняє права, свободи і законні інтереси засуджених, забезпечує необхідні умови для їх виправлення і ресоціалізації, соціаль­ну і правову захищеність та їх особисту безпеку», – зазначив він.

OkM 170928 03

Лебединське бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; тел. (05445) 2-14-12.