назад

Легальне працевлаштування – гарантія безпечної праці та соціального захисту

Одним із пріоритетних напрямів діяльності Державної служби України з питань праці є запобігання використанню незадекларованої праці, яка не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику, а й дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників. З метою інформування студентів ДНЗ «Ковельський центр професійно-технічної освіти» щодо ризиків при неофіційному працевлаштуванні, 13 листопада 2019 року представник Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Романюк провела інформаційну годину на тему: «Гарантії при офіційному працевлаштуванні. Види трудового договору».

Оксана Романюк розповіла студентам, що трудові відносини роботодавця з працівником починаються з оформлення трудового договору, згідно з умовами якого працівник зобов’язується виконувати визначену договором роботу та внутрішній розпорядок, а роботодавець виплачувати заробітну плату та забезпечувати належні умови праці. Разом із тим, фахівець зосередила увагу на видах трудових договорів: безстроковий трудовий договір, строковий трудовий договір, цивільно-правовий договір, контракт.

Також студенти були проінформовані про те, що працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою захисту: від незаконного звільнення, виплати заробітної плати, офіційної відпустки не менше 24 днів, виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпустки по догляду за дитиною, грошової допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу, страхового стажу для отримання пенсії та низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

На завершення зустрічі студенти отримали буклети про систему БПД та «Незаконне звільнення з роботи».