назад

Про співпрацю системи БПД з адвокатами майбутні юристи дізнались безпосередньо від керівництва Регіонального центру

Чи зможуть реалізувати себе студенти вищих навчальних закладів  як фахівці системи безоплатної правової допомоги? Де, та завдяки чому, майбутні юристи можуть здобути такі необхідні практичні навички та вміння? Ці та багато інших питань цікавили студентів Рівненського інституту Київського університету права Національної академії наук України. Адже сьогодні вони мали унікальну можливість поспілкуватись з заступником директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області та Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Сергієм Іллюком.

 

Студенти різних курсів та спеціалізацій Рівненського інституту Київського університету права, сьогодні зібрались аби почути відповіді на актуальні питання, що стосуються їх майбутньої професії та подальших перспектив. Зокрема, реалізувати себе як адвокат чи то юрист, молоді фахівці зможуть завдяки роботі або співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

       «Сьогодні конкуренція на ринку праці в галузі права доволі висока. Щоб бути успішним юристом, необхідно мати не лише високий рівень знань та відповідні навички, але й сильний характер. Роботодавці радо відчиняють двері перед молодими фахівцями, які окрім знань та амбіцій, мають і практичний досвід роботи. Якраз центри з надання БВПД – чудовий майданчик для студентства »,- зазначив заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Сергій Іллюк.

Майбутнім правникам Сергій Іллюк також розповів про роль центрів з надання БВПД у моделі раннього доступу до правосуддя. Адже, саме завдяки тому, що в центрах цілодобово працює чергова частина, вже за дві години  з моменту затримання особи та повідомлення про це Регіонального центру, дві до неї прибуде адвокат.

Звісно, молодих фахівців цікавило питання співпраці центрів з надання БВПД з адвокатською спільнотою. Тут заступник директора Регіонального центру детально зупинився на графіках чергувань, видачі доручень адвокатам, оплаті за надані послуги.

Завдяки Закону України «Про безоплатну правову допомогу», отримати консультацію у центрах чи бюро мають право усі без винятку,  що ж до більш предметної юридичної допомоги –держава її гарантує для певних категорій населення, що є соціально незахищеними або ж середньомісячний дохід яких  не перевищує два прожиткові мінімуми. Відтак, клієнтів у центрів та бюро правової допомоги вистачає завжди.

Цікавило студентів також і питання особливостей та тонкощів роботи у справах цивільно-адміністративних та кримінальних. Тож підчас зустрічі у присутніх видався цікавий та змістовний діалог. Зрештою, майбутні правники дізнались для себе багато важливої інформації щодо роботи правничої галузі України. Тому, на останок, з керівництвом Рівненського інституту Київського університету права Національної академії наук України було досягнуто домовленості про цикл майбутніх зустрічей.