назад

Легко подружитися – важко розлучитися

BPDВ травні 2017 року до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка, що має статус внутрішньо переміщеної особи та виховує малолітнього сина, який є дитиною – інвалідом, що підтверджено відповідним висновком, для представництва інтересів у суді з питань розлучення з чоловіком, що проживає в населеному пункті, на території якого здійснювалась антитерористична операція.

Захист прав внутрішньо переміщеної особи здійснювала начальник відділу представництва Олена Сербін. В інтересах клієнтки було підготовлено позовну заяву про розірвання шлюбу, основні вимоги: розірвати шлюб, відновити дошлюбне прізвище та звільнити від сплати судового збору.

Слід зазначити, що основними особливостями розірвання шлюбу для внутрішньо переміщених осіб є можливість звертатися до суду або органів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем фактичного проживання, а не за адресою реєстрації (прописки). При цьому статус внутрішньо переміщеної особи підтверджується довідкою переселенця.
В разі розірвання шлюбу у судовому порядку, за загальним правилом підсудності, позови про розірвання шлюбу пред’являються за місцем проживання відповідача (ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України).
Однак, у даному випадку має місце альтернативна підсудність, оскільки відповідно до п. 2 ст. 110 Цивільного процесуального кодексу України позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.
Відповідно до п.1 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» особи мають право на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.
Після розірванні шлюбу в судовому порядку, рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, що передбачено п.7 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.
Главою 3 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану України, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18.10.2000 року, визначено, якщо актовий запис про шлюб зберігається в іншому відділі державної реєстрації актів цивільного стану України, відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який отримав рішення суду про розірвання шлюбу, повинен у день надходження рішення надіслати його до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцезнаходженням актового запису про шлюб для проставлення відповідної відмітки в порядку, передбаченому абзацом другим цього пункту, та внесення відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, крім випадку зберігання цього запису на тимчасово окупованій території України.
У разі зберігання актового запису про шлюб на тимчасово окупованих територіях Донецької або Луганської областей рішення суду про розірвання шлюбу надсилається до відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних управлінь державної реєстрації головних територіальних управлінь юстиції у Донецькій та Луганській областях, а у разі зберігання такого актового запису на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим – до відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Херсонській області.
Ніжинським міськрайонним судом позовні вимоги клієнтки місцевого центру були задоволені повністю. Крім того, позивачка була звільнена від сплати судового збору відповідно до ст. 5 Закону України «Про судовий збір», оскільки вона є законним представником дитини-інваліда, та у зв’язку з чим судовий збір у розмірі 640 грн., відповідно до положень ст. 88 Цивільного процесуального кодексу України, був стягнений в дохід держави з відповідача.
Нагадаємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, внутрішньо переміщені особи, які проживають на Чернігівщині, можуть звертатися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

Начальник відділу представництва
Ніжинського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Олена Сербін