назад

Лекторій у рамках проекту «Правова орбіта» у Охтирці

OkM 17 06 06 man  136 червня для вихованців Охтирського МЦПО – МАН на базі Охтирської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 3 інтегратор Марина Лапоног провела лекцію на тему: «Види інформації та порядок подання запиту на інформацію».

 

«На законодавчому рівні право на доступ до публічної інформації регулюється Законом України «Про доступ до публічної інформації». Публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами  та на будь-яких носіях  інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків», – Марина Лапоног зазначила, що вся інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень, є відкритою, окрім чітко встановлених  випадків, коли доступ до інформації може бути обмежений.

OkM 17 06 06 man  12

 

Вона розповіла про публічну інформацію з обмеженим доступом: конфіденційну, таємну та службову. Акцентовано увагу присутніх на тому, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. «Якщо документ містить інформацію з обмеженим  доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої не обмежений. У Законі України «Про інформацію» визначено що таке суспільно необхідна інформація як – інформація, що є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати  цю інформацію  переважає над потенційною шкодою від її поширення (можливість порушення прав людини, загроза суверенітету та територіальній цілісності)», – додала Марина Лапоног.

Також було висвітлено порядок подання інформаційного запиту як в електронній формі, так і письмовій. Для закріплення матеріалу, вихованцям запропонували «правову вікторину» та роздали інформаційні буклети «Форми та порядок подання запиту на інформацію», розроблені Охтирським МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.