назад

Лекційне заняття з особовим складом одного з відділів поліції м. Одеси провів Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області спільно з Головним управлінням Національної поліції

poliziya 15.09.З початку серпня 2016 року з метою забезпечення прав затриманих Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацює з підрозділом забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції (далі -Підрозділ). Підрозділ здійснює організаційне та методичне забезпечення роботи органу поліції з питань дотримання прав затриманих і взятих під варту осіб під час їх тримання в ізоляторах тимчасового тримання та конвоювання, контролює роботу зазначених установ та конвойних підрозділів. В рамках співпраці було заплановано проведення лекційних занять з особовим складом усіх відділів поліції міста Одеси. 8 вересня цього року вже була проведена така лекція.

Сьогодні, 15 вересня, о 10.00 год. у приміщенні Малиновського відділу поліції м. Одеси (вул. Ак. Філатова, 23-В) відбулося ще одне лекційне заняття на тему: “Законність затримання в адміністративному та кримінальному процесуальному порядку”. Старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Сергій Чеботаренко спільно з начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Іриною Чімбер та адвокатом Петром Кобзарем, який співпрацює з Регіональним центром з надання БВПД, розповіли особовому складу Малиновського відділу поліції у м. Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області про загальні положення щодо затримання, поняття та правові підстави, право на адвоката, реєстрацію затримання та подальші дії щодо затримання особи.

Сергієм Чеботаренком було зазначено про недопущення випадків катування затриманих осіб та інших жорстоких нелюдських або принижуючих гідність видів поводження із затриманими. Також він розповів, що «працівники поліції повинні повідомити близьких родичів затриманих про факт затримання. В разі необхідності повинна надаватися невідкладна належна медичної допомога».

poliziya 15.09.

 











 

Ірина Чімбер роз’яснила порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб та призначення адвоката затриманій особі за підозрою у вчинені злочину та адміністративному затримані, а також про порядок залучення захисника для здійснення захисту за призначенням у кримінальному провадженні.

«Негайно після фактичного затримання особи працівник поліції повинен повідомити Регіональному центру з надання БВПД   за допомогою телефонного або іншого зв’язку відомості про затриманого. Після отримання повідомлення черговий центру призначає захисника та видає доручення. Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово», – пояснила вона.

poliziya 15.09. 1













Адвокат Петро Кобзар розповів присутнім про дії захисника під час затримання особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення після отримання доручення: «… адвокат, прибувши до затриманої особи, повинен провести з клієнтом конфіденційне побачення. У кімнаті побачень не повинно бути сторонніх осіб, в іншому випадку це є порушенням прав затриманої особи».

В подальшому планується проведення ще двох лекційних занять з особовим складом Приморського та Суворівського відділів поліції м. Одеси 22 та 29 вересня цього року.