назад

Лекція для студентів Заставнівського професійного училища

87-1В рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» 07 лютого 2018 року в приміщені Заставнівського вищого професійного училища № 24 начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук провів лекцію для студентів на тему «Права та обов’язки неповнолітніх». Захід був організований, щоб підвищити обізнаність студентів щодо прав дитини та громадянина та з метою профілактики правопорушень.

Фахівець бюро правової допомоги розповів про основні права та обов’язки дітей, поінформував присутніх за вчинення яких саме правопорушень настає кримінальна відповідальність відповідно до законодавства України.

87-2

«На перший погляд зовсім безневинні ігри можуть спричинити правопорушення і, навіть, злочини, – наголосив представник системи безоплатної правової допомоги. – Діти 12-13 років не підлягають кримінальній відповідальності, але, починаючи з 14 років, для неповнолітніх осіб передбачена кримінальна відповідальність за певні види злочинів».

На прохання викладачів училища про види покарань та примусові заходи виховного характеру, що застосовуються до неповнолітніх, йшла мова далі. Фахівець Заставнівського бюро правової допомоги розповів студентам, що кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли 16-річного віку. Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. «Закон також передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності. Це особи віком від 14 до 16 років, – зауважив Василь Данищук. – Відповідно до Кримінального кодексу України неповнолітні підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів: убивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, хуліганство, крадіжка, бандитизм, розбій та інші злочини, перелік яких є вичерпним. Зниження віку кримінальної відповідальності законодавець обумовив перш за все тим, що особа в 14-річному віці вже усвідомлює суспільну небезпеку і протиправність багатьох тяжких злочинів».

87-3

Фахівець системи БПД наголосив студентам, що необхідно не лише знати свої права, але й сумлінно виконувати покладені обов’язки. Зокрема необхідно дотримуватись правил поведінки в школі, з повагою ставитись до вчителів, однолітків та людей, що є старшими за віком.

Крім того, начальник бюро правової допомоги повідомив присутнім, що 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Завдяки цьому розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей.

На завершення заходу усім присутнім роздано інформаційні матеріали на тему «Я МАЮ ПРАВО» та буклети з інформацією про систему безоплатної правової допомоги.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м.Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).