назад

Лекція на правову тематику для осіб з обмеженими фізичними можливостями

unnamed 224 лютого 2017 року в.о. начальника Рожищенського бюро правової допомоги Сергій Лясковський провів інформаційну лекцію для людей з обмеженими фізичними можливостями у приміщенні Рожищенського районного центру зайнятості.

Під час лекції слухачів ознайомлено з правовим статусом осіб з обмеженими фізичними можливостями, порядком встановлення інвалідності та переліком пільг, якими можуть користуватися громадяни з особливими потребами. Окремо акцентовано увагу на діяльності бюро правової допомоги та окреслено категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Після завершення лекції за наданням індивідуальної консультації звернувся громадянин А., якого турбувало питання, чи може він піти у щорічну оплачувану відпустку у випадку якщо працює лише 4 місяці.unnamed 3

Працівники з обмеженими фізичними можливостями, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шість місяців на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом на щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи (частина 7 статті 10 Закону України «Про відпустки»).

Працівники з обмеженими фізичними можливостями, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час (частина 13 статті 10 Закону України «Про відпустки»).

Згідно зі статтею 6 наведеного Закону тривалість щорічної основної відпустки для працівників з обмеженими фізичними можливостями становить:
– для інвалідів I і II груп – 30 календарних днів,
– для інвалідів III групи – 26 календарних днів.
Відповідно до пункту 6 та 7 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» на додаткову відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно мають право інваліди III групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно – інваліди I та II груп.

Довідково:
Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів, громадяни можуть звертатися до Рожищенського бюро правової допомоги за адресою: м. Рожище, вул. Незалежності, 60, контактний телефон: (03368) 21780.