назад

Робоча зустріч з питань профілактики та протидії гендерно- обумовленого насильства

IMG 20170228 095551

28 лютого 2017 року заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та комунікацій Регіонального центру з надання БВПД  у Полтавській області Юлія Козаченко взяла участь у робочій зустрічі, що відбулася в рамках циклу тренінгів для внутрішньо переміщених осіб з жіночого лідерства, підприємництва та гендерних ініціатив. Дані тренінги проводилися для переселенців Полтавської, Харківської, Черкаської, Сумської та Дніпропетровської областей. 

 

Під час робочих зустрічей учасниці обговорили питання профілактики та протидії гендерно-обумовленого насильства, в тому числі в зонах військового конфлікту.

 У рамках проведення заходу ВПО розповіли про особливості регулювання даного явища у міжнародному та національному законодавстві. Учасниці обговорили актуальну ситуацію з випадками сексуального та гендерно-обумовленого насильства в Україні; зокрема, і по відношенню до переселенців; ризики та протидія насильству в сім’ях учасників бойових дій на сході України; запобігання та реагування на факти сексуального та гендерного насильства.

«Питання гендерного насильства є досить гострим для нашої держави, особливо в умовах воєнного конфлікту. Так, сталося, що в Україні не прийнято звертатися за допомогою до правоохоронних органів, психологічних служб, громадських організаційних у випадках сексуального і гендерно-обумовленого насильства. Це дуже складна тема в силу багатьох причин: це і відсутність єдиної системи моніторингу випадків сексуального і гендерно-обумовленого насильства; відсутність звички у громадян співпрацювати з психологічними службами; страх осуду громадськості; відсутність у громадських організацій механізму перенаправлення звернень жертв сексуального та гендерно-зумовленого насильства до відповідних служб і структур» – констатувала Вікторія Курилко, радник Міністра соціальної політики з питань ВПО по Полтавській області.IMG 20170228 095541

«Дуже важливою є саме інформаційна робота в цьому питанні – людям потрібно розказувати, куди вони можуть звернутися за допомогою.  Жінки повинні не лише знати про свої права на захист, але й вміти ними скористатися. І саме за допомогою у правовому полі з даного питання вони можуть звертатися до системи безоплатної правової допомоги. До речі, з 05 січня 2017 року відповідно до внесених у законодавство змін, внутрішньо переміщені особи отримали право на всі види правових послуг, що стосуються безоплатної вторинної правової допомоги, тобто даній категорії осіб надаються правові послуги щодо захисту у суді, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», – зазначила Юлія Козаченко звертаючись до присутніх. Крім того, фахівець  Регіонального центру ознайомила жінок із контактами місцевих центрів та бюро та розповіла, які правові послуги можуть отримати громадяни звернувшись до системи БВПД області.

У процесі обговорення актуальної проблеми гендерного насильства в Україні учасниці висловили ряд пропозицій щодо подальшої консолідованої роботи у напрямку профілактики та протидії випадкам сексуального і гендерно-зумовленого насильства в Україні. Так, першочерговим постає питання проведення системної інформаційної кампанії, яка роз’яснює громадськості, куди і в яких випадках потрібно звертатися за допомогою, як діяти у ситуаціях, коли виникає насильство по відношенню до особи.  При проведенні  інформування слід позбутися стереотипів у пост-радянському суспільстві: «звертатися до психолога – соромно», «б’є – значить любить» тощо, адже першочерговим постає питання дотримання прав людини у сучасному суспільстві. Робота з громадами у напрямі утворення жіночих клубів, об’єднань (превентивна діяльність) та  консолідація роботи ГО має сприяти психологічній, соціальній підтримці жертв насильства та скерувати їх думки та діяльність щодо подальшої адаптації у суспільстві.

Довідково. Дані тренінги та зустрічі організовані за ініціативи громадської організації «Інститут гендерних трансформацій» під патронатом радника Міністерства соціальної політики з питань ВПО по Полтавській області та відбуваються в рамках проекту «Соціальний капітал жіноцтва Полтавщини – жінкам ВПО» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працюєза адресою:м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер0-800-213-103.